ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ МОЖЕ И ДА ВАС УБИЈЕ Ево које су две намирнице посебно РИЗИЧНЕ
Повишен холестерол озбиљно нарушава здравље срца и крвних судова јер узрокује накупљање масноћа у артеријама, чиме се повећава ризик од срчаног и можданог удара.
Један од главних узрока високог нивоа холестерола јесте исхрана богата засићеним мастима - материјама које се најчешће налазе у прерађеним месним производима и животињским масноћама.
Дијететичарка Трејси Паркер из Британске финдације за срце истиче да су одређене намирнице посебно проблематичне.
"Превише засићених масти може да повиси ЛДЛ холестерол, познат као 'лош' холестерол", објаснила је за Дејли Експрсс.
То доводи до атеросклерозе, накупљања масноћа у крвним жилама и повећава ризик од срчаних компликација. Према смерницама, мушкарци не би смели да уносе више од 30 грама засићених масти дневно, а жене највише 20 грама.
Паркер је такође издвојила две врсте хране које представљају посебан ризик за особе с повишеним холестеролом.
Кобасице
Кобасице се убрајају у прерађено месо које садржи високу количину засићених масти, често између 5 и 10 грама на 100 грама производа.
"Само једна порција може да садржи четвртину препорученог дневног уноса", упозорава Паркер.
Редовна конзумација кобасица може знатно да повиси ЛДЛ холестерол који је главни узрочник зачепљења артерија. То додатно повећава притисак на срце и повећава ризик од кардиоваскуларних болести.
Људи са високим холестеролом треба да избегавају ове намирнице: Две су посебно ризичне
Осим масноће, кобасице често садрже и високе количине соли и адитива, што додатно оптерећује организам. Чак и кобасице од пилетине или ћиретине, иако нешто лакше, нису ослобођене холестерола и засићених масти. Стога се особама с повишеним холестеролом саветује да их избегавају или у потпуности избаце из исхране.
Сланина
Сланина је још једна намирница коју треба избегавати ако пазимо на здравље срца. Такође спада у групу прерађеног меса, а често се припрема на масноћи, чиме се додатно повећава укупни унос засићених масти.
"Препорука је ограничити унос црвеног и прерађеног меса на највише 70 грама дневно", напомиње Паркер. Две кришке сланине лако могу досећи или премашити ту границу.
Иако постоје варијанте сланине од ћуретине или мање масног меса, ни оне нису без ризика. Харвард Хеалтх упозорава да и такве верзије садрже холестерол и значајну количину засићених масти. Дакле, ако желимо да снизимо холестерол, најбољи избор је потпуно избегавање сланине и замена немасним, биљним протеинима или протеинима из рибе и махунарки.