ZDRAVSTVENI RIZICI U OMILJENOJ POSLASTICI Teški metali pronađeni u čokoladi i kakao proizvodima
Prema novoj studiji Univerziteta Džordž Vašington, mnogi omiljeni proizvodi na bazi kakaoa uključujući i crnu čokoladu, često hvaljenu zbog svojih zdravstvenih koristi mogu sadržati zabrinjavajuće količine toksičnih metala, poput olova i kadmijuma.
Višegodišnje istraživanje otkriva problem
Istraživači su tokom osam godina analizirali 72 različita kakao proizvoda, pri čemu su ustanovili da je 43% uzoraka imalo veći nivo olova od preporučenog, dok je 35% premašilo granicu za kadmijum.
Posebno je iznenadila činjenica da su organski proizvodi često sadržali više olova i kadmijuma u poređenju sa neorganskim, iako nije utvrđeno da li zagađenje dolazi iz zemljišta ili nastaje tokom proizvodnje.
Umerena konzumacija kao zaštita
Vođa istraživanja, Lajt Frejm, poručuje da jedna porcija verovatno nije opasna, ali dugoročna i prekomerna konzumacija može imati štetne posledice po zdravlje.
– Svi volimo čokoladu, ali kao i sa drugom hranom koja može sadržati teške metale kao što su velike ribe ili neoprani smeđi pirinač, važno je jesti umereno, izjavila je Frejmova.
Dodala je i da je praktično nemoguće potpuno izbeći prisustvo teških metala u ishrani, te da potrošači treba da budu pažljivi pri izboru i količini.
Zdravstveni rizici
Olovo može izazvati različite tegobe:
glavobolje
bolove u stomaku
zatvor
bolove u zglobovima i mišićima
probleme sa spavanjem
hronični umor
smanjen libido i nervozu
Sa druge strane, toksičnost kadmijuma se može manifestovati kroz:
drhtavicu
groznicu
bol u mišićima
kao i ozbiljna hronična oboljenja bubrega, kostiju i pluća
Ranije istraživanje Consumer Reports-a identifikovalo je prisustvo olova i kadmijuma u 28 uzoraka crne čokolade. Međutim, istraživanje Univerziteta Tulane pokazalo je da je samo jedan brend tamne čokolade premašio međunarodne granice za kadmijum, dok su četiri vrste mogle predstavljati rizik isključivo za decu.
Dodatno ohrabrenje stiže iz nalaza da su čokoladni preljevi, kako crni tako i mlečni, bezbedni za konzumaciju.