Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZDRAVSTVENI RIZICI U OMILJENOJ POSLASTICI Teški metali pronađeni u čokoladi i kakao proizvodima

17.06.2025. 13:09 13:33
Piše:
Izvor:
Krstarica
чоколада
Foto: pixabay

Prema novoj studiji Univerziteta Džordž Vašington, mnogi omiljeni proizvodi na bazi kakaoa uključujući i crnu čokoladu, često hvaljenu zbog svojih zdravstvenih koristi mogu sadržati zabrinjavajuće količine toksičnih metala, poput olova i kadmijuma.

Višegodišnje istraživanje otkriva problem

Istraživači su tokom osam godina analizirali 72 različita kakao proizvoda, pri čemu su ustanovili da je 43% uzoraka imalo veći nivo olova od preporučenog, dok je 35% premašilo granicu za kadmijum.

Posebno je iznenadila činjenica da su organski proizvodi često sadržali više olova i kadmijuma u poređenju sa neorganskim, iako nije utvrđeno da li zagađenje dolazi iz zemljišta ili nastaje tokom proizvodnje.

Umerena konzumacija kao zaštita

Vođa istraživanja, Lajt Frejm, poručuje da jedna porcija verovatno nije opasna, ali dugoročna i prekomerna konzumacija može imati štetne posledice po zdravlje.

– Svi volimo čokoladu, ali kao i sa drugom hranom koja može sadržati teške metale kao što su velike ribe ili neoprani smeđi pirinač, važno je jesti umereno, izjavila je Frejmova.

Dodala je i da je praktično nemoguće potpuno izbeći prisustvo teških metala u ishrani, te da potrošači treba da budu pažljivi pri izboru i količini.

Zdravstveni rizici

Olovo može izazvati različite tegobe:

glavobolje

bolove u stomaku

zatvor

bolove u zglobovima i mišićima

probleme sa spavanjem

hronični umor

smanjen libido i nervozu

Sa druge strane, toksičnost kadmijuma se može manifestovati kroz:

drhtavicu

groznicu

bol u mišićima

kao i ozbiljna hronična oboljenja bubrega, kostiju i pluća

Ranije istraživanje Consumer Reports-a identifikovalo je prisustvo olova i kadmijuma u 28 uzoraka crne čokolade. Međutim, istraživanje Univerziteta Tulane pokazalo je da je samo jedan brend tamne čokolade premašio međunarodne granice za kadmijum, dok su četiri vrste mogle predstavljati rizik isključivo za decu.

Dodatno ohrabrenje stiže iz nalaza da su čokoladni preljevi, kako crni tako i mlečni, bezbedni za konzumaciju.

 

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar