clear sky
12°C
21.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗДРАВСТВЕНИ РИЗИЦИ У ОМИЉЕНОЈ ПОСЛАСТИЦИ Тешки метали пронађени у чоколади и какао производима

17.06.2025. 13:09 13:33
Пише:
Извор:
Крстарица
чоколада
Фото: pixabay

Према новој студији Универзитета Џорџ Вашингтон, многи омиљени производи на бази какаоа укључујући и црну чоколаду, често хваљену због својих здравствених користи могу садржати забрињавајуће количине токсичних метала, попут олова и кадмијума.

Вишегодишње истраживање открива проблем

Истраживачи су током осам година анализирали 72 различита какао производа, при чему су установили да је 43% узорака имало већи ниво олова од препорученог, док је 35% премашило границу за кадмијум.

Посебно је изненадила чињеница да су органски производи често садржали више олова и кадмијума у поређењу са неорганским, иако није утврђено да ли загађење долази из земљишта или настаје током производње.

Умерена конзумација као заштита

Вођа истраживања, Лајт Фрејм, поручује да једна порција вероватно није опасна, али дугорочна и прекомерна конзумација може имати штетне последице по здравље.

– Сви волимо чоколаду, али као и са другом храном која може садржати тешке метале као што су велике рибе или неопрани смеђи пиринач, важно је јести умерено, изјавила је Фрејмова.

Додала је и да је практично немогуће потпуно избећи присуство тешких метала у исхрани, те да потрошачи треба да буду пажљиви при избору и количини.

Здравствени ризици

Олово може изазвати различите тегобе:

главобоље

болове у стомаку

затвор

болове у зглобовима и мишићима

проблеме са спавањем

хронични умор

смањен либидо и нервозу

Са друге стране, токсичност кадмијума се може манифестовати кроз:

дрхтавицу

грозницу

бол у мишићима

као и озбиљна хронична обољења бубрега, костију и плућа

Раније истраживање Цонсумер Репортс-а идентификовало је присуство олова и кадмијума у 28 узорака црне чоколаде. Међутим, истраживање Универзитета Тулане показало је да је само један бренд тамне чоколаде премашио међународне границе за кадмијум, док су четири врсте могле представљати ризик искључиво за децу.

Додатно охрабрење стиже из налаза да су чоколадни прељеви, како црни тако и млечни, безбедни за конзумацију.

 

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар