мр Љубиша Раденковић изјавио је да је до сада сетва обављена на нешто више од половине површина и да ће успешно бити окончана у наредну недељу дана.
– Услови за сетву су релативно добри, бољи него ранијих година, тако да очекујемо да се наредних дана послови на њивама заврше – каже Раденковић. – Оранице имају довољно влаге, по прогнозама не очекују се мразеви, што ће омогућити брзо ницање и несметани развој усева.
Увећане површине под шећерном репом, по његовим речима, значиће већу производњу шећера, што значи да ће бити довољно за подмиривање домаћих потреба и за извоз. Повећању површина под репом допринело је и то што што је „Суноко“ услове уговарања обнародовао још у почетку прошле кампање, понудивши цену од 35 евра за тону репе.
Раденковић наглашава да та цена произвођачима шећерне репе обезбеђује солидну зараду, а да су ратари увидели да имају рачуна да је сеју, имајући у виду и ниске цене житарица. По Раденковићевом уверавању, та цена репе омогућава зараду произвођачима 800 до 1.000 евра по хектару, ве у зависности од тога ко је какав произвођач.
За ову сетву, пре него што је дошло до промене газде, сенћанска фабрика „ТЕ-ТО“ је шећерну репу на око 12.000 хектара уговарала под нешто другачијим условима, понудивши основу цену са свим премијама од 4,10 динара килограм, а као новину додатне стимулације у случају постизања већег нивоа сахарозе у репи, желећи да стимулишу произвођаче да квалитетнијом производњом остваре вишу цену и зараду.
У „Суноку“, за сада, нисмо успели да добијемо одговор да ли ће бити измена склопљених уговора сенћанске шећеране „ТЕ-ТО“ с произвођачима, имајући у виду да се услови разликују од оних које је с произвођачима репе уговорио „Суноко“.
М. Митровић
Италијани исплаћени
У власништву компаније „Суноко“, односно „МК групе“ Миодрага Костића, која је највећи произвођач шећера у Србији, уз шећеране у Пећинцима, Ковачици и Врбасу, однедавно је и АД Фабрика шећера „ТЕ-ТО“ у Сенти, коју је купила од италијанске компаније СФИР, тако да је уз „Суноко“ у српској индустрији шећера присутан још грчки „Хеленик шугар“ са шећеранама у Црвенки и Жабљу.
Куповину сенћанске шећеране Костићу мора да одобри Агенција за заштиту конкуренције јер је тим пазаром свој удео на тржишту шећера у Србији повећао на 75 посто. Међутим, без обзира на став Агенције, како сазнајемо, новац италијанском СФИР-у за сенћанску фабрику је већ уплаћен и њој нема повратка у Сенту.