Слатки корен на 55.000 хектара

Сетва шећерне репе, која је у пуном јеку, уговорена је у Србији на око 55.000 хектара, што је 15.000 хектара више него лане. Генерални директор компаније „Суноко“

мр Љубиша Раденковић изјавио је да је до сада сетва обављена на нешто више од половине површина и да ће успешно бити окончана у наредну недељу дана.

– Услови за сетву су релативно добри, бољи него ранијих година, тако да очекујемо да се наредних дана послови на њивама заврше – каже Раденковић. – Оранице имају довољно влаге, по прогнозама не очекују се мразеви, што ће омогућити брзо ницање и несметани развој усева.

Увећане површине под шећерном репом, по његовим речима, значиће већу производњу шећера, што значи да ће бити довољно за подмиривање домаћих потреба и за извоз. Повећању површина под репом допринело је и то што што је „Суноко“ услове уговарања обнародовао још у почетку прошле кампање, понудивши цену од 35 евра за тону репе.

Раденковић наглашава да та цена произвођачима шећерне репе обезбеђује солидну зараду, а да су ратари увидели да имају рачуна да је сеју, имајући у виду и ниске цене житарица. По Раденковићевом уверавању, та цена репе омогућава зараду произвођачима 800 до 1.000 евра по хектару, ве у зависности од тога ко је какав произвођач.

За ову сетву, пре него што је дошло до промене газде, сенћанска фабрика „ТЕ-ТО“ је шећерну репу на око 12.000 хектара уговарала под нешто другачијим условима, понудивши основу цену са свим премијама од 4,10 динара килограм, а као новину додатне стимулације у случају постизања већег нивоа сахарозе у репи, желећи да стимулишу произвођаче да квалитетнијом производњом остваре вишу цену и зараду.

У „Суноку“, за сада, нисмо успели да добијемо одговор да ли ће бити измена склопљених уговора сенћанске шећеране „ТЕ-ТО“ с произвођачима, имајући у виду да се услови разликују од оних које је с произвођачима репе уговорио „Суноко“.

М. Митровић

 

Италијани исплаћени

У власништву компаније „Суноко“, односно „МК групе“ Миодрага Костића, која је највећи произвођач шећера у Србији, уз шећеране у Пећинцима, Ковачици и Врбасу, однедавно је и АД Фабрика шећера „ТЕ-ТО“ у Сенти, коју је купила од италијанске компаније СФИР, тако да је уз „Суноко“ у српској индустрији шећера присутан још грчки „Хеленик шугар“ са шећеранама у Црвенки и Жабљу.

Куповину сенћанске шећеране Костићу мора да одобри Агенција за заштиту конкуренције јер је тим пазаром свој удео на тржишту шећера у Србији  повећао на 75 посто. Међутим, без обзира на став Агенције, како сазнајемо, новац италијанском СФИР-у за сенћанску фабрику је већ уплаћен и њој нема повратка у Сенту.  

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести