Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Almašica – stara poslastica u modernom izdanju

29.06.2020. 12:11 12:14
Piše:
Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Veliki broj Novosađana i ljubitelja vojvođanskih đakonija posetio je juče „Čalabrc fest”, organizovan ispred Kulturne stanice „Svilara”, na kojem je učestovalo više od 30 izlagača sa proizvodima, poput kravljeg i kozjeg sira, domaćih sitnih kolača i pita, namaza, testenine, suhomesnatih proizvoda, te ljutih sosova.

Organizatorka „Čalabrc festa” Sandra Popović istakla je da ta manifestacija spada među omiljene festivale hrane Novosađana.

– Fest se održava tradicionalno svakog proleća i jeseni, ali ovog puta smo ga, zbog pandemije koronavirusa, organizovali u prvim danima leta – objasnila je Sandra Popović. – Ne težimo da na Festivalu učestvuje veliki broj izlagača s istim proizvodima, već da ih bude manje, ali da svaki štand nudi različitu hranu i nove proizvode.

Osim toga, želimo da uverimo građane da su kuvana jela mnogo ukusnija i zdravija od brze hrane, ali i da sačuvamo tradicionalne recepte od zaborava. Posetioci mogu probati uglavnom tradicionalne vojvođanske proizvode, ali ovog puta smo ugostili i izlagače iz južnih krajeva naše zemlje.

Mnogi restorani i pekare nove proizvode prvo izlože na „Čalabrc festu” da bi ga mušterije „testirale”. Na štandu Branislava Tapavice iz pekare „Perec”, osim pite sa slatkim sirom i suvim grožđem, našla se posebna, nova poslatica – pita od jabuka „almašica”.

– „Almašica” se pravi po tajnom receptu moje bake, koji je malo modernizovan, i uskoro će se naći u našoj pekari – najavio je Tapavica, i dodao da se u njihovoj pekari mogu pazariti razne štrudle i tradicionalni mađarski desert šomloi galuške. – Almaški kraj je dobio ime po jabuci, pošto se ona na mađarskom jeziku kaže „alma”, što nas je i inspirisalo da oživimo bakin stari recept i ponudimo ga Novosađanima. S Festa nosimo sjajne utiske jer nismo očekivali da će već od otvaranja biti gužva, s obzirom na to da je vreme bilo izuzetno toplo i sparno.

U red ispred štanda proizvođača testenine „Marko Polo” iz Obrenovca stalo se kada je zašlo sunce, taman na vreme za večeru. Građani su se mogli poslužiti veganskom testeninom ili tradicionalnom, s jajima, i preliti je ukusnim sosom od svežeg paradajza začinjenog s bosiljkom i parmezanom.

        S. Kovač

 

Piše:
Pošaljite komentar