Almašica – stara poslastica u modernom izdanju
Veliki broj Novosađana i ljubitelja vojvođanskih đakonija posetio je juče „Čalabrc fest”, organizovan ispred Kulturne stanice „Svilara”, na kojem je učestovalo više od 30 izlagača sa proizvodima, poput kravljeg i kozjeg sira, domaćih sitnih kolača i pita, namaza, testenine, suhomesnatih proizvoda, te ljutih sosova.
Organizatorka „Čalabrc festa” Sandra Popović istakla je da ta manifestacija spada među omiljene festivale hrane Novosađana.
– Fest se održava tradicionalno svakog proleća i jeseni, ali ovog puta smo ga, zbog pandemije koronavirusa, organizovali u prvim danima leta – objasnila je Sandra Popović. – Ne težimo da na Festivalu učestvuje veliki broj izlagača s istim proizvodima, već da ih bude manje, ali da svaki štand nudi različitu hranu i nove proizvode.
Osim toga, želimo da uverimo građane da su kuvana jela mnogo ukusnija i zdravija od brze hrane, ali i da sačuvamo tradicionalne recepte od zaborava. Posetioci mogu probati uglavnom tradicionalne vojvođanske proizvode, ali ovog puta smo ugostili i izlagače iz južnih krajeva naše zemlje.
Mnogi restorani i pekare nove proizvode prvo izlože na „Čalabrc festu” da bi ga mušterije „testirale”. Na štandu Branislava Tapavice iz pekare „Perec”, osim pite sa slatkim sirom i suvim grožđem, našla se posebna, nova poslatica – pita od jabuka „almašica”.
– „Almašica” se pravi po tajnom receptu moje bake, koji je malo modernizovan, i uskoro će se naći u našoj pekari – najavio je Tapavica, i dodao da se u njihovoj pekari mogu pazariti razne štrudle i tradicionalni mađarski desert šomloi galuške. – Almaški kraj je dobio ime po jabuci, pošto se ona na mađarskom jeziku kaže „alma”, što nas je i inspirisalo da oživimo bakin stari recept i ponudimo ga Novosađanima. S Festa nosimo sjajne utiske jer nismo očekivali da će već od otvaranja biti gužva, s obzirom na to da je vreme bilo izuzetno toplo i sparno.
U red ispred štanda proizvođača testenine „Marko Polo” iz Obrenovca stalo se kada je zašlo sunce, taman na vreme za večeru. Građani su se mogli poslužiti veganskom testeninom ili tradicionalnom, s jajima, i preliti je ukusnim sosom od svežeg paradajza začinjenog s bosiljkom i parmezanom.
S. Kovač