Алмашица – стара посластица у модерном издању

Велики број Новосађана и љубитеља војвођанских ђаконија посетио је јуче „Чалабрц фест”, организован испред Културне станице „Свилара”, на којем је учестовало више од 30 излагача са производима, попут крављег и козјег сира, домаћих ситних колача и пита, намаза, тестенине, сухомеснатих производа, те љутих сосова.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Организаторка „Чалабрц феста” Сандра Поповић истакла је да та манифестација спада међу омиљене фестивале хране Новосађана.

– Фест се одржава традиционално сваког пролећа и јесени, али овог пута смо га, због пандемије коронавируса, организовали у првим данима лета – објаснила је Сандра Поповић. – Не тежимо да на Фестивалу учествује велики број излагача с истим производима, већ да их буде мање, али да сваки штанд нуди различиту храну и нове производе.

Осим тога, желимо да уверимо грађане да су кувана јела много укуснија и здравија од брзе хране, али и да сачувамо традиционалне рецепте од заборава. Посетиоци могу пробати углавном традиционалне војвођанске производе, али овог пута смо угостили и излагаче из јужних крајева наше земље.

Многи ресторани и пекаре нове производе прво изложе на „Чалабрц фесту” да би га муштерије „тестирале”. На штанду Бранислава Тапавице из пекаре „Перец”, осим пите са слатким сиром и сувим грожђем, нашла се посебна, нова послатица – пита од јабука „алмашица”.

Фото: Дневник (В. Фифа)

– „Алмашица” се прави по тајном рецепту моје баке, који је мало модернизован, и ускоро ће се наћи у нашој пекари – најавио је Тапавица, и додао да се у њиховој пекари могу пазарити разне штрудле и традиционални мађарски десерт шомлои галушке. – Алмашки крај је добио име по јабуци, пошто се она на мађарском језику каже „алма”, што нас је и инспирисало да оживимо бакин стари рецепт и понудимо га Новосађанима. С Феста носимо сјајне утиске јер нисмо очекивали да ће већ од отварања бити гужва, с обзиром на то да је време било изузетно топло и спарно.

У ред испред штанда произвођача тестенине „Марко Поло” из Обреновца стало се када је зашло сунце, таман на време за вечеру. Грађани су се могли послужити веганском тестенином или традиционалном, с јајима, и прелити је укусним сосом од свежег парадајза зачињеног с босиљком и пармезаном.

        С. Ковач

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести