Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVI JEDU JEDNU STVAR UZ ROŠTILJ, A TA KOMBINACIJA JE BOMBA ZA STOMAK! Gastroenterolog upozorava, ovu naviku moramo zaboraviti

01.05.2025. 13:00 14:51
Piše:
Izvor:
Informer
Дневник
Foto: Ilustracija, Dnevnik / Kanva

Poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da crni luk nije baš najbolji izbor uz roštilj.
Prvi maj nam kuca na vrata, a to znači da je vreme za roštilj. Ćevapi, vešalice, pljeskavice i kobasice su gotovo neizostavni deo svakog prvomajskog druženja. I naravno, neizostavni crni luk sa strane. Ali, možda biste ovog puta mogli da napravite malu promenu u meniju.

Crni luk nije dobar izbor uz roštilj

Poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da crni luk nije baš najbolji izbor uz roštilj.

– Crni luk zna da nadima jer podstiče stvaranje probiotskih materija, i uz to vas natera da ožednite. Nije to prijatan osećaj, ja ga ne bih preporučio, osim mladog luka, to je već druga priča – rekao je dr Voja.

Umesto toga, predlaže da se tanjir dopuni obiljem sveže salate, jer baš ona može da pomogne organizmu da lakše svari masniju hranu s roštilja.

– Ako je obrok jak i masan, dobra salata ga može lepo smiriti. Zeleniš neka bude glavni – kupus, zelena salata, pa čak i celer. Celer je veoma važan zbog karotenoida koje sadrži – objašnjava doktor.

Ne preterujte sa solju

– So zahteva da pijemo više tečnosti, a u kafani se retko pije voda. Uz roštilj ide vino, pivo, špricer. Zato je bolje da ne solite previše. Dodajte ruzmarin, to obavezno. Stavite ga u maslinovo ulje pa napravite marinadu, jer ne samo da daje miris, već štiti meso – preporučuje dr Perišić.

Za kraj, jedan važan savet za same majstore roštilja:

– Ako pečete na ćumuru, on mora da izgori potpuno i da ostane samo žar. Nikako da se meso stavlja dok još gori i dimi se, jer taj dim sadrži štetne materije koje ne želite u svom obroku – rekao je on.

 

Informer

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar