SVI JEDU JEDNU STVAR UZ ROŠTILJ, A TA KOMBINACIJA JE BOMBA ZA STOMAK! Gastroenterolog upozorava, ovu naviku moramo zaboraviti
Poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da crni luk nije baš najbolji izbor uz roštilj.
Prvi maj nam kuca na vrata, a to znači da je vreme za roštilj. Ćevapi, vešalice, pljeskavice i kobasice su gotovo neizostavni deo svakog prvomajskog druženja. I naravno, neizostavni crni luk sa strane. Ali, možda biste ovog puta mogli da napravite malu promenu u meniju.
Crni luk nije dobar izbor uz roštilj
Poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da crni luk nije baš najbolji izbor uz roštilj.
– Crni luk zna da nadima jer podstiče stvaranje probiotskih materija, i uz to vas natera da ožednite. Nije to prijatan osećaj, ja ga ne bih preporučio, osim mladog luka, to je već druga priča – rekao je dr Voja.
Umesto toga, predlaže da se tanjir dopuni obiljem sveže salate, jer baš ona može da pomogne organizmu da lakše svari masniju hranu s roštilja.
– Ako je obrok jak i masan, dobra salata ga može lepo smiriti. Zeleniš neka bude glavni – kupus, zelena salata, pa čak i celer. Celer je veoma važan zbog karotenoida koje sadrži – objašnjava doktor.
Ne preterujte sa solju
– So zahteva da pijemo više tečnosti, a u kafani se retko pije voda. Uz roštilj ide vino, pivo, špricer. Zato je bolje da ne solite previše. Dodajte ruzmarin, to obavezno. Stavite ga u maslinovo ulje pa napravite marinadu, jer ne samo da daje miris, već štiti meso – preporučuje dr Perišić.
Za kraj, jedan važan savet za same majstore roštilja:
– Ako pečete na ćumuru, on mora da izgori potpuno i da ostane samo žar. Nikako da se meso stavlja dok još gori i dimi se, jer taj dim sadrži štetne materije koje ne želite u svom obroku – rekao je on.
Informer