clear sky
25°C
02.05.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВИ ЈЕДУ ЈЕДНУ СТВАР УЗ РОШТИЉ, А ТА КОМБИНАЦИЈА ЈЕ БОМБА ЗА СТОМАК! Гастроентеролог упозорава, ову навику морамо заборавити

01.05.2025. 13:00 14:51
Пише:
Извор:
Информер
Дневник
Фото: Илустрација, Дневник / Канва

Познати гастроентеролог др Војислав Перишић саветује да црни лук није баш најбољи избор уз роштиљ.
Први мај нам куца на врата, а то значи да је време за роштиљ. Ћевапи, вешалице, пљескавице и кобасице су готово неизоставни део сваког првомајског дружења. И наравно, неизоставни црни лук са стране. Али, можда бисте овог пута могли да направите малу промену у менију.

Црни лук није добар избор уз роштиљ

Познати гастроентеролог др Војислав Перишић саветује да црни лук није баш најбољи избор уз роштиљ.

– Црни лук зна да надима јер подстиче стварање пробиотских материја, и уз то вас натера да ожедните. Није то пријатан осећај, ја га не бих препоручио, осим младог лука, то је већ друга прича – рекао је др Воја.

Уместо тога, предлаже да се тањир допуни обиљем свеже салате, јер баш она може да помогне организму да лакше свари маснију храну с роштиља.

– Ако је оброк јак и масан, добра салата га може лепо смирити. Зелениш нека буде главни – купус, зелена салата, па чак и целер. Целер је веома важан због каротеноида које садржи – објашњава доктор.

Не претерујте са сољу

– Со захтева да пијемо више течности, а у кафани се ретко пије вода. Уз роштиљ иде вино, пиво, шприцер. Зато је боље да не солите превише. Додајте рузмарин, то обавезно. Ставите га у маслиново уље па направите маринаду, јер не само да даје мирис, већ штити месо – препоручује др Перишић.

За крај, један важан савет за саме мајсторе роштиља:

– Ако печете на ћумуру, он мора да изгори потпуно и да остане само жар. Никако да се месо ставља док још гори и дими се, јер тај дим садржи штетне материје које не желите у свом оброку – рекао је он.

 

Информер

Извор:
Информер
Пише:
Пошаљите коментар