Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PROSO SE VRAĆA NA VELIKA VRATA Zaboravljeno zlato sa tanjira naših baka DORUČAK KOJI LEČI I TOPI SALO

03.05.2025. 12:42 13:01
Piše:
Izvor:
zena.blic.rs
а
Foto: Pixabay.com

Proso je žitarica koja je nezasluženo zaboravljena, a nekad je bila veoma popularna na ovim prostorima, i to ne bez razloga.

Osim toga što je jeftina i dostupna preko cele godine, ona ima niz zdravstvenih benefita, pa su je naši stari često pripremali za doručak.

Nekad se znalo - danas za doručak kačamak, sutra proso. Ova zaboravljena žitarica zamenjena je ovsenim pahuljicama, što je prava šteta, jer je proso odličan saveznik za zdravlje creva i čišćenje jetre. Uz to, idealna je za one koji žele da smršaju, pošto povoljno utiče na topljenje sala, a kako sadrži veliku količinu vlakana proso ima moć da dugo drži sitost. 

Za 2-3 nedelje primetićete da je nadimanje prestalo, da vam creva rade besprekorno, a da stomak postaje ravniji

Ukoliko imate problema sa stolicom, muči vas nadimanje i želite da se oslobodite viška kilograma, vratite se doručku koji su redovno jeli naši stari - skuvajte kašu od prosa. Ona će, kao i ovsene pahuljice, obezbediti stabilan nivo šećera u krvi, pa satima nećete osećati glad, a obezbediće vam osećaj lakoće u stomaku. Uz dodatke kao što su semenke bundeve, suncokreta i lana vaša koža će zablistati i ujedno ćete ojačati imunitet.

Sastojci: 

  • 50 grama prosa

  • 250 ml vode ili 150 ml vode i 100 ml biljnog mleka

  • prstohvat soli

  • 1 kašika semenki bundeve

  • 1 kašika semenki suncokreta

  • 1 kašika mlevenog lana

  • 4 suve šljive (opciono) 

    а
    Foto: Pixabay.com

Priprema:

  • Isperite proso u nekoliko voda dok tečnost ne postane bistra, pa sipajte pripremljenu količinu vode, blago posolite i kuvajte dok ne provri. 

  • Sklonite penu koja će se pojaviti na površini da kaša ne bi bila gorka, pa smanjite temperaturu, dodajte biljno mleko ako volite mlečnu kašu, poklopite šerpicu i kuvajte dvadesetak minuta dok proso ne upije tečnost. 

  • Dodajte samlevene semenke bundeve, suncokreta i lana, opciono i suve šljive i vaš doručak je spreman.

Za 2-3 nedelje primetićete da je nadimanje prestalo, da vam creva rade besprekorno, a da stomak postaje ravniji. Uz to, zbog semenki bundeve, suncokreta i lana vaša koža će izgledati lepše, a osetićete i veliki priliv energije.

(zena.blic.rs

Izvor:
zena.blic.rs
Piše:
Pošaljite komentar