broken clouds
28°C
03.05.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОСО СЕ ВРАЋА НА ВЕЛИКА ВРАТА Заборављено злато са тањира наших бака ДОРУЧАК КОЈИ ЛЕЧИ И ТОПИ САЛО

03.05.2025. 12:42 13:01
Пише:
Извор:
zena.blic.rs
а
Фото: Pixabay.com

Просо је житарица која је незаслужено заборављена, а некад је била веома популарна на овим просторима, и то не без разлога.

Осим тога што је јефтина и доступна преко целе године, она има низ здравствених бенефита, па су је наши стари често припремали за доручак.

Некад се знало - данас за доручак качамак, сутра просо. Ова заборављена житарица замењена је овсеним пахуљицама, што је права штета, јер је просо одличан савезник за здравље црева и чишћење јетре. Уз то, идеална је за оне који желе да смршају, пошто повољно утиче на топљење сала, а како садржи велику количину влакана просо има моћ да дуго држи ситост. 

За 2-3 недеље приметићете да је надимање престало, да вам црева раде беспрекорно, а да стомак постаје равнији

Уколико имате проблема са столицом, мучи вас надимање и желите да се ослободите вишка килограма, вратите се доручку који су редовно јели наши стари - скувајте кашу од проса. Она ће, као и овсене пахуљице, обезбедити стабилан ниво шећера у крви, па сатима нећете осећати глад, а обезбедиће вам осећај лакоће у стомаку. Уз додатке као што су семенке бундеве, сунцокрета и лана ваша кожа ће заблистати и уједно ћете ојачати имунитет.

Састојци: 

  • 50 грама проса

  • 250 мл воде или 150 мл воде и 100 мл биљног млека

  • прстохват соли

  • 1 кашика семенки бундеве

  • 1 кашика семенки сунцокрета

  • 1 кашика млевеног лана

  • 4 суве шљиве (опционо) 

    а
    Фото: Pixabay.com

Припрема:

  • Исперите просо у неколико вода док течност не постане бистра, па сипајте припремљену количину воде, благо посолите и кувајте док не проври. 

  • Склоните пену која ће се појавити на површини да каша не би била горка, па смањите температуру, додајте биљно млеко ако волите млечну кашу, поклопите шерпицу и кувајте двадесетак минута док просо не упије течност. 

  • Додајте самлевене семенке бундеве, сунцокрета и лана, опционо и суве шљиве и ваш доручак је спреман.

За 2-3 недеље приметићете да је надимање престало, да вам црева раде беспрекорно, а да стомак постаје равнији. Уз то, због семенки бундеве, сунцокрета и лана ваша кожа ће изгледати лепше, а осетићете и велики прилив енергије.

(zena.blic.rs

Извор:
zena.blic.rs
Пише:
Пошаљите коментар