RADOSLAV JOCIĆ, POVRTAR IZ KNIĆANINA Rasad jeftiniji nego prošle godine; Evo koji je najtraženiji
Vreme je za rasađivanje paradajza, tikvica i krastavaca.
Proizvođači rasada kažu da je optimalno vreme da se strukovi paradajza i krastavca nađu u zemlji još nekoliko dana, najkasnije do 10. maja. Povrtar iz Knićanina Radoslav Jocić poznati je proizvođač rasada.
-Ove godine malo se kasni jer vremenske prilike nisu pogodovale. U aprilu je bilo jakih jutranjih mrazeva, pa je duvao vetar i padala kiša, što je dovelo do toga da smo sa intenzivnom prodajom krenuli tek pre pet dana - kaže Jocić.
Proizvodnja rasada počela je 15. februara setvom u rasadniku. Mesec dana kasnije radilo se pikiranje, a onda je sledio najosetljiviji deo proizvodnje – zalivanje.
- Ne sme se previše zalivati jer onda rasad preraste, a ako se pomalo zaliva, onda se to mora činiti svakog dana - ističe Jocić.
U ponudi je nekoliko sorti hibrida i nekoliko domaćih sorti, kako paradajza tako i krastavaca.
- Ove godine mušterije najviše traže sortu paradajza big bif. To je sočan, krupan paradajz i primećujem da ga mušterije najviše vole. Kad bi mene neko pitao, pre bih se odlučio za domaću „melodiju”, jer je to paradajz ukusom najsličniji onom kog se sećamo - objašnjava naš sagovornik.
U svakom slučaju, ko šta voli, nek izvoli. Na zrenjaninskoj pijaci ima sorti kiselijih, slatkih, krupnijih i sitnijih...
- Što se tiče cene, znam da zvuči neverovatno, ali ove godine je rasad jefitniji nego prošle godine. Prodajem ga za 60 dinara, a slične cene imaju i ostali proizvođači. Vremenski je tesnac, kasni se sa prodajom, svi se žurimo da što pre prodamo, pa se cenom borimo da nađemo kupce - naglašava povrtar iz Knićanina Radoslav Jocić.