Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RA­DO­SLAV JO­CIĆ, PO­VR­TAR IZ KNI­ĆA­NI­NA Rasad jeftiniji nego prošle godine; Evo koji je najtraženiji

05.05.2025. 13:20 13:26
Izvor:
Dnevnik
радослав
Foto: Ž. Balaban

Vre­me je za ra­sa­đi­va­nje pa­ra­daj­za, ti­kvi­ca i kra­sta­va­ca.

Pro­iz­vo­đa­či ra­sa­da ka­žu da je op­ti­mal­no vre­me da se stru­ko­vi pa­ra­daj­za i kra­stav­ca na­đu u ze­mlji još ne­ko­li­ko da­na, naj­ka­sni­je do 10. ma­ja. Po­vr­tar iz Kni­ća­ni­na Ra­do­slav Jo­cić po­zna­ti je pro­iz­vo­đač ra­sa­da.

-Ove go­di­ne ma­lo se ka­sni jer vre­men­ske pri­li­ke ni­su po­go­do­va­le. U apri­lu je bi­lo ja­kih ju­tra­njih mra­ze­va, pa je du­vao ve­tar i pa­da­la ki­ša, što je do­ve­lo do to­ga da smo sa in­ten­ziv­nom pro­da­jom kre­nu­li tek pre pet da­na - ka­že Jo­cić.

Pro­iz­vod­nja ra­sa­da po­če­la je 15. fe­bru­a­ra se­tvom u ra­sad­ni­ku. Me­sec da­na ka­sni­je ra­di­lo se pi­ki­ra­nje, a on­da je sle­dio naj­o­se­tlji­vi­ji deo pro­iz­vod­nje – za­li­va­nje.

- Ne sme se pre­vi­še za­li­va­ti jer on­da ra­sad pre­ra­ste, a ako se po­ma­lo za­li­va, on­da se to mo­ra či­ni­ti sva­kog da­na - is­ti­če Jo­cić.

радослав
Foto: Ž. Balaban

U po­nu­di je ne­ko­li­ko sor­ti hi­bri­da i ne­ko­li­ko do­ma­ćih sor­ti, ka­ko pa­ra­daj­za ta­ko i kra­sta­va­ca.

- Ove go­di­ne mu­šte­ri­je naj­vi­še tra­že sor­tu pa­ra­daj­za big bif. To je so­čan, kru­pan pa­ra­dajz i pri­me­ću­jem da ga mu­šte­ri­je naj­vi­še vo­le. Kad bi me­ne ne­ko pi­tao, pre bih se od­lu­čio za do­ma­ću „me­lo­di­ju”, jer je to pa­ra­dajz uku­som naj­slič­ni­ji onom kog se se­ća­mo - ob­ja­šnja­va naš sa­go­vor­nik.

U sva­kom slu­ča­ju, ko šta vo­li, nek iz­vo­li. Na zre­nja­nin­skoj pi­ja­ci ima sor­ti ki­se­li­jih, slat­kih, krup­ni­jih i sit­ni­jih...

- Što se ti­če ce­ne, znam da zvu­či ne­ve­ro­vat­no, ali ove go­di­ne je ra­sad je­fit­ni­ji ne­go pro­šle go­di­ne. Pro­da­jem ga za 60 di­na­ra, a slič­ne ce­ne ima­ju i osta­li pro­iz­vo­đa­či. Vre­men­ski je te­snac, ka­sni se sa pro­da­jom, svi se žu­ri­mo da što pre pro­da­mo, pa se ce­nom bo­ri­mo da na­đe­mo kup­ce - na­gla­ša­va po­vr­tar iz Kni­ća­ni­na Ra­do­slav Jo­cić.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar