SAVRŠEN RUČAK BEZ MNOGO MUKE! Rižoto sa pečurkama osvaja na prvi zalogaj - kremast, ukusan, baš kako treba!
Rižoto je jedno od onih jela koje deluje jednostavno, ali zahteva pažnju, strpljenje i nežno mešanje.
I upravo tu leži njegova magija u procesu, mirisima koji se oslobađaju i laganom pretvaranju običnog pirinča u kremastu harmoniju ukusa.
Sastojci:
• 40g putera
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1 glavica crnog luka
• 600g pečuraka (šampinjoni, bukovače, vrganji, lisičarke)
• 1 šolja pirinča
• 1 šolja belog vina
• oko 1/2 l supe
• so, biber, majčina dušica
• 50g rendanog parmezana ili pekorino sira
• peršun
Priprema:
1. Zagrejati puter i maslinovo ulje, pa dodati sitno seckani crni luk i čenove belog luka. Propržiti, dok ne postane staklast.Dodati očišćene i na listiće isečene pečurke, zatim i prstohvat soli, smanjiti temperaturu na 7 od 9 na primer, pa pržiti ih uz često mešanje.
2. Pečurke će da puste sokove, pa kada tečnost uvri, dodati pirinač. Izmešati da se sastojci sjedine, pa dodati vino.
3. Kada tečnost uvri, još smanjiti temperaturu (6 od 9, na primer) i polako dinstati, uz često mešanje i dodavanje supe, sve dok pirinač ne bude kuvan (probati), a postigne se tekstura rižota (žitka masa, koja spada sa varjače).
4. Eventualno dosoliti, pobiberiti, dodati prstohvat majčine dušice. Skloniti sa ringle, dodati rendani sir i izmešati. Posuti seckani peršun, po želji.