light rain
12°C
08.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2128
usd
103.3167
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САВРШЕН РУЧАК БЕЗ МНОГО МУКЕ! Рижото са печуркама осваја на први залогај - кремаст, укусан, баш како треба!

07.05.2025. 16:45 16:48
Пише:
Извор:
24 sedam
rižoto
Фото: freepik, ilustracija

Рижото је једно од оних јела које делује једноставно, али захтева пажњу, стрпљење и нежно мешање.

И управо ту лежи његова магија у процесу, мирисима који се ослобађају и лаганом претварању обичног пиринча у кремасту хармонију укуса.

Састојци:

           40г путера

           2 кашике маслиновог уља

           1 главица црног лука

            600г печурака (шампињони, буковаче, вргањи, лисичарке)

           1 шоља пиринча

           1 шоља белог вина

           око 1/2 л супе

           со, бибер, мајчина душица

           50г ренданог пармезана или пекорино сира

           першун

rižoto
Фото: freepik, ilustracija/ AI

Припрема:

1. Загрејати путер и маслиново уље, па додати ситно сецкани црни лук и ченове белог лука. Пропржити, док не постане стакласт.Додати очишћене и на листиће исечене печурке, затим и прстохват соли, смањити температуру на 7 од 9 на пример, па пржити их уз често мешање.

2. Печурке ће да пусте сокове, па када течност уври, додати пиринач. Измешати да се састојци сједине, па додати вино.

3. Када течност уври, још смањити температуру (6 од 9, на пример) и полако динстати, уз често мешање и додавање супе, све док пиринач не буде куван (пробати), а постигне се текстура рижота (житка маса, која спада са варјаче).

4. Евентуално досолити, побиберити, додати прстохват мајчине душице. Склонити са рингле, додати рендани сир и измешати. Посути сецкани першун, по жељи.

Извор:
24 sedam
Пише:
Пошаљите коментар