Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDU OVO SVAKOG DANA, A POSLE NE MOGU DA ZAKOPČAJU FARMERKE Ženska nadutost ima vrlo konkretan uzrok!

08.05.2025. 16:10 16:18
Piše:
Izvor:
Krstarica
stomak
Foto: freepik, ilustracija

Nema te žene koja nije muku mučila sa nadutošću i gasovima. Ovo su problemi o kojima se retko otvoreno priča, ali je činjenica da se sve više žena žali na njih.

I okej, nadutost može da bude i jedan od simptoma PMS-a, ali mnogo češće uzrok ovog neprijatnog problema jeste hrana koju svakodnevno jedemo.

Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, takozvani fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima čak 16 odsto ljudi – rekao je dr Vojsilav Perišić, gastroenterolog za „K1“ televiziju.

A evo koje su to namirnice za koje ni ne znamo da nam prave probleme.

-Namirnice koje imaju neskrobne fermentabilne ugljene hidrate su jabuka, kruška, šljiva, trešnja, pasulj, grašak, boranija, med, čaj od kamilice, mleko sa laktozom. Banane nemaju tih ugljenih hidrata, lubenica nema, krompir, lisnato povrće… Ni jedna vrsta mesa ne stvara nadutost. Jabuka je kraljica voća, ali može da pravi veliki problem – rekao je dr Perišić.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar