ЈЕДУ ОВО СВАКОГ ДАНА, А ПОСЛЕ НЕ МОГУ ДА ЗАКОПЧАЈУ ФАРМЕРКЕ Женска надутост има врло конкретан узрок!
Нема те жене која није муку мучила са надутошћу и гасовима. Ово су проблеми о којима се ретко отворено прича, али је чињеница да се све више жена жали на њих.
И океј, надутост може да буде и један од симптома ПМС-а, али много чешће узрок овог непријатног проблема јесте храна коју свакодневно једемо.
Гасови у цревима у 75 одсто случајева су последица ферментације хране. Ферментирају угљени хидрати који нису скробни, такозвани ферментабилни угљени хидрати, а ако се они недовољно сваре, онда имамо џибру у трбуху. То има чак 16 одсто људи – рекао је др Војсилав Перишић, гастроентеролог за „К1“ телевизију.
А ево које су то намирнице за које ни не знамо да нам праве проблеме.
-Намирнице које имају нескробне ферментабилне угљене хидрате су јабука, крушка, шљива, трешња, пасуљ, грашак, боранија, мед, чај од камилице, млеко са лактозом. Банане немају тих угљених хидрата, лубеница нема, кромпир, лиснато поврће… Ни једна врста меса не ствара надутост. Јабука је краљица воћа, али може да прави велики проблем – рекао је др Перишић.