Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VESELA VIJATOV IZ ORLOVATA PROIZVODI TESTENINU Nema prave supe bez domaćih rezanaca; Zanat u rukama spašava i od depresije

15.05.2025. 10:54 11:03
Piše:
Izvor:
Vojvodina
резанци
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

Rezanci iz kuhinje Vesele Vijatov iz Orlovata mnogima su doneli zadovoljstvo, a njoj samoj, kako kaže, pomogli su da ne padne u depresiju.

- Invalid sam treće kategorije i posle jedne zahtevne operacije više nisam mogla da radim. Pitala sam se šta ću sa sobom, šta da radim, jer ne mogu da sedim. Onda su mi na pamet pali rezanci. Meni su doneli veliko zadovoljstvo, a ono je postalo još veće kada sam videla da to što napravim svojim rukama vole i drugi - priča Vesela Vijatov.

Naoko izgleda jednostavno, ali ko god se ikada upustio u pravljenje domaćih rezanaca zna da to baš i nije lako.

- Od početka sam znala da rezanci moraju biti kvalitetni i od domaćih proizvoda. Jaja su iz mog dvorišta, od koka koje kljucaju okolo i osim trave dobiju još kukuruz. Pored jaja, u testo idu brašno i so, i to je to – objašnjava naša sagovornica.

Kada mesi rezance, Vesela to radi po osnovnom receptu, a to je kilogram brašna i deset jaja srednje veličine. Od toga se zamesi tvrdo testo, ostavi da malo odstoji i onda kreće razvijanje.

резанци
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

- Testo se prvo razvije oklagijom, pa onda istanjuje na mašini. Trake se suše, pa seku. Ako su rezanci, onda ih sečem na mašini, a flekice ručno, nožem ili makazama koje sam nasledila od babe – ističe Vesela.

Ključni momenat je da se testo ne presuši, ali ne sme da bude ni vlažno.

-Kad mesim supu, cela kuća je u funkciji. Širim trake po svim sobama, pa zato maštam o malom pogonu - dodaje Vesela.

U ponudi su tanji rezanci za supu, flekice sečene nožem ili makazama, kao i širi rezanci za pastu. Mušterija ne manjka, jer se sve više ljudi okreće domaćim, kvalitetnim proizvodima.

- Možda se manje mesi, ali se zato domaći rezanci sve više cene. Jer, ruku na srce, nema domaće supe bez domaćih rezanaca - smatra Vesela, a to joj potvrđuju ne samo mušterije već i njeni mladi rođaci koji očekuju da tetka svaki put donese i rezance. - I ja sam Vesela, i veselo ih pravim i veselo se jedu i bilo mi je logično da ih tako nazovem. Kad sečem makazama ili nožem kilogram i više flekica, uopšte ne osećam da me ruke bole. To me stigne tek posle.

Projekat „Stari zanati - nova šansa” realizuje Dnevnik Vojvodina pres, a sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 

Izvor:
Vojvodina
Piše:
Pošaljite komentar