clear sky
19°C
15.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2371
usd
104.7321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕСЕЛА ВИЈАТОВ ИЗ ОРЛОВАТА ПРОИЗВОДИ ТЕСТЕНИНУ Нема праве супе без домаћих резанаца; Занат у рукама спашава и од депресије

15.05.2025. 10:54 11:03
Пише:
Извор:
Војводина
резанци
Фото: Дневник / Ж. Балабан

Резанци из кухиње Веселе Вијатов из Орловата многима су донели задовољство, а њој самој, како каже, помогли су да не падне у депресију.

- Инвалид сам треће категорије и после једне захтевне операције више нисам могла да радим. Питала сам се шта ћу са собом, шта да радим, јер не могу да седим. Онда су ми на памет пали резанци. Мени су донели велико задовољство, а оно је постало још веће када сам видела да то што направим својим рукама воле и други - прича Весела Вијатов.

Наоко изгледа једноставно, али ко год се икада упустио у прављење домаћих резанаца зна да то баш и није лако.

- Од почетка сам знала да резанци морају бити квалитетни и од домаћих производа. Јаја су из мог дворишта, од кока које кљуцају около и осим траве добију још кукуруз. Поред јаја, у тесто иду брашно и со, и то је то – објашњава наша саговорница.

Када меси резанце, Весела то ради по основном рецепту, а то је килограм брашна и десет јаја средње величине. Од тога се замеси тврдо тесто, остави да мало одстоји и онда креће развијање.

резанци
Фото: Дневник / Ж. Балабан

- Тесто се прво развије оклагијом, па онда истањује на машини. Траке се суше, па секу. Ако су резанци, онда их сечем на машини, а флекице ручно, ножем или маказама које сам наследила од бабе – истиче Весела.

Кључни моменат је да се тесто не пресуши, али не сме да буде ни влажно.

-Кад месим супу, цела кућа је у функцији. Ширим траке по свим собама, па зато маштам о малом погону - додаје Весела.

У понуди су тањи резанци за супу, флекице сечене ножем или маказама, као и шири резанци за пасту. Муштерија не мањка, јер се све више људи окреће домаћим, квалитетним производима.

- Можда се мање меси, али се зато домаћи резанци све више цене. Јер, руку на срце, нема домаће супе без домаћих резанаца - сматра Весела, а то јој потврђују не само муштерије већ и њени млади рођаци који очекују да тетка сваки пут донесе и резанце. - И ја сам Весела, и весело их правим и весело се једу и било ми је логично да их тако назовем. Кад сечем маказама или ножем килограм и више флекица, уопште не осећам да ме руке боле. То ме стигне тек после.

Пројекат „Стари занати - нова шанса” реализује Дневник Војводина прес, а суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.
 

Извор:
Војводина
Пише:
Пошаљите коментар