BAMIJA U SRPSKIM BAŠTAMA Zdrava biljka egzotičnog porekla koja uspeva i kod nas
Bamija, poznata i kao okra, egzotična je biljka koja sve češće nalazi mesto u domaćim vrtovima i kuhinjama.
Poreklom iz Afrike, ova rođaka hibiskusa stigla je u Ameriku još u 17. veku, a danas se uzgaja širom sveta. U kulinarstvu se koristi kao sastojak za čorbe, gulaše i različite tople priloge.
Za uspešan uzgoj bamije potrebni su sunčeva svetlost i toplota. Biljka nema velike zahteve prema zemljištu, ali najbolje uspeva na plodnim površinama, posebno onima na kojima su prethodno bile gajene kulture koje obogaćuju zemljište azotom. Bamija je idealna za sadnju u klimatskim uslovima sličnim onima u kojima raste kukuruz.
Sadnja se najčešće započinje u zatvorenom prostoru, oko šest nedelja pre nego što se biljke presađuju napolje, idealno tri do četiri nedelje nakon poslednjih mrazeva. U kontejnere se sade po dve semenke, a kasnije se presađuju.
Za direktnu setvu na otvorenom, sačekajte da se zemlja dovoljno zagreje (minimum 16°C). Seme sadite na dubinu od 2,5 do 5 cm u rastresitom tlu, odnosno pliće ako je zemlja teža.
Biljke se sade u razmaku od 8 cm u redu, sa međurednim razmakom od 90 cm. Kada niknu, proređuju se tako da ostane po jedna snažna biljka na svakih 40 do 50 cm. Kada bamija poraste do 10 cm, preporučuje se malčiranje kako bi se zadržala vlaga i sprečio rast korova. Dodavanje tečnog komposta svakih nekoliko nedelja dodatno podstiče rast.
Bamija je otporna i retko se suočava s većim problemima, ali može biti meta smrdibuba, vaši, buva i sovica. Smrdibube prave štetu prouzrokujući šupljikave plodove i najbolje ih je uklanjati ručno. U toplijim krajevima može se javiti i fuzarijum, gljivična bolest koja izaziva sušenje biljke. Najbolja zaštita od bolesti je primena plodoreda i uklanjanje zaraženih biljaka.
Nakon otprilike 50–60 dana od sadnje, biljka počinje da daje plodove. Mahune se beru svakog dana kada dostignu dužinu prsta i dok su još mekane. Ako predugo ostanu na biljci, postaju tvrde i nejestive. Redovnom berbom biljka će nastaviti da daje plod sve do prvih mrazeva. Prilikom branja, preporučuje se nošenje rukavica jer kontakt sa mahunama može kod nekih osoba izazvati iritaciju kože.
Na tržištu, cena kilograma sveže bamije kreće se oko 1.100 dinara, što je čini specifičnim, ali i cenjenim proizvodom na pijacama i u specijalizovanim prodavnicama.