БАМИЈА У СРПСКИМ БАШТАМА Здрава биљка егзотичног порекла која успева и код нас
Бамија, позната и као окра, егзотична је биљка која све чешће налази место у домаћим вртовима и кухињама.
Пореклом из Африке, ова рођака хибискуса стигла је у Америку још у 17. веку, а данас се узгаја широм света. У кулинарству се користи као састојак за чорбе, гулаше и различите топле прилоге.
За успешан узгој бамије потребни су сунчева светлост и топлота. Биљка нема велике захтеве према земљишту, али најбоље успева на плодним површинама, посебно онима на којима су претходно биле гајене културе које обогаћују земљиште азотом. Бамија је идеална за садњу у климатским условима сличним онима у којима расте кукуруз.
Садња се најчешће започиње у затвореном простору, око шест недеља пре него што се биљке пресађују напоље, идеално три до четири недеље након последњих мразева. У контејнере се саде по две семенке, а касније се пресађују.
За директну сетву на отвореном, сачекајте да се земља довољно загреје (минимум 16°Ц). Семе садите на дубину од 2,5 до 5 цм у растреситом тлу, односно плиће ако је земља тежа.
Биљке се саде у размаку од 8 цм у реду, са међуредним размаком од 90 цм. Када никну, проређују се тако да остане по једна снажна биљка на сваких 40 до 50 цм. Када бамија порасте до 10 цм, препоручује се малчирање како би се задржала влага и спречио раст корова. Додавање течног компоста сваких неколико недеља додатно подстиче раст.
Бамија је отпорна и ретко се суочава с већим проблемима, али може бити мета смрдибуба, ваши, бува и совица. Смрдибубе праве штету проузрокујући шупљикаве плодове и најбоље их је уклањати ручно. У топлијим крајевима може се јавити и фузаријум, гљивична болест која изазива сушење биљке. Најбоља заштита од болести је примена плодореда и уклањање заражених биљака.
Након отприлике 50–60 дана од садње, биљка почиње да даје плодове. Махуне се беру сваког дана када достигну дужину прста и док су још мекане. Ако предуго остану на биљци, постају тврде и нејестиве. Редовном бербом биљка ће наставити да даје плод све до првих мразева. Приликом брања, препоручује се ношење рукавица јер контакт са махунама може код неких особа изазвати иритацију коже.
На тржишту, цена килограма свеже бамије креће се око 1.100 динара, што је чини специфичним, али и цењеним производом на пијацама и у специјализованим продавницама.