(FOTO) JEDINSTVENO TAKMIČENJE U MIŠIĆEVU Prva Prasićijada okupila veliki broj takmičara i posetilaca EVO KOJA JE TAJNA DOBROG PEČENJA
Malo selo na severu Srbije, Mišićevo nedaleko od Subotice konačno ima svoju manifestaciju.
Prva Prasićijada okupila je 22 ekipe u nadmetanju za najukusnije pečeno prase, a pobedila je ekipa "The Duck". Pehar za najveseliju ekipu odneli su Omladinci Mišićeva.
"Sva sela oko nas imaju neku manifestaciju, a mi nemamo ništa. Onda smo, brat i ja, organizovali da imamo neku manifestaciju koja nas izdvaja od drugih. I da Mišićevo bude poznato po nečemu“ , objašnjava Strahinja Vukajlović, organizator prve Prasićijade.
Izbor prasića za centralni motiv manifestacije nije slučajan. Braća Vukajlović imaju farmu prasića pa su i tako dobili ideju da pokrenu jedinstvenu manifestaciju.
Uprkos izazovima sa kugom svinja, situacija je pod kontrolom.
"Kuga nas je malo zeznula, ali testirali smo sve, tako da je sve okej, čisto", kaže organizator, dodajući da su se nadali dobroj zabavi i druženju, te da u sledećim godinama nastave tradiciju.
Među učesnicima se izdvojila ekipa Sime Kusića i Milorada Šukića. Njihove kulinarske tajne ne otkrivaju se lako.
"To se ne odaje, to je tajna", smeje se Simo, ali ipak otkriva deo recepta: "Lagano vatru zagrevamo i onda kad se počne mast da curi, dodamo žar, pojačamo vatru i to je to."
Milorad kaže da je Simo ima prednost jer je "rođeni Bosanac, tamo peče svaki dan prasiće, on ima dobre cake". Njihova glavna preporuka: "Što bolja vatra, to bolje prase."
Boško Šunjka iz ekipe "Matorci Mišićeva" oslanja se na dugogodišnje iskustvo. Ovaj veteran pečenja prasića priznaje da obično koristi čutke, dok je na ovoj manifestaciji pekao na ćumuru. Pre nego što je otkrio svoje tajne, poželeo je da čestita organizatorima i sponzorima manifestacije.
Zlatno žuta boja kao merilo savršenstva
Vasilije Gavrilović, predsednik žirija i vlasnik naloga "Gavrina Kuhinja" na društvenim mrežama, objasnio je kriterijume ocenjivanja.
"Nema tu neke velike filozofije. Bitno je da prase dobije zlatno žutu boju, mora da bude dobro usoljeno, hrskavo, sočno, nikako suvo."
Gavrilović je posebno zadovoljan odzivom:
"Lepo je videti koliko se ljudi okupilo. U našem selu nikad nije bilo više ljudi, došli su iz okoline."
Timski rad donosi rezultate
Igor Jurić, rodom iz Mišićeva obljasnio je važnost podele posla:
"Moj zadatak je da vodim računa o vatri i da motor ne stane. Moj kum je zapravo zadužen da ovo izgleda ovako kako izgleda. Siguran sam da ćemo biti u konkurenciji za šampionsku titulu."
Prva Prasićijada u Mišićevu pokazala je da dobra organizacija, entuzijazam i tradicija mogu da ožive i najmanje selo.
Pobednici su:
1. mesto - "The Duck" 2. mesto - "Vesela družina" 3. mesto - "Crveni đavoli" Pehar za najveseliju ekipu - Omladinci Mišićeva
Organizatori već planiraju nastavak tradicije, a Mišićevo je dobilo prepoznatljivu manifestaciju koja privlači posetioce iz čitave okoline.