CVETOVI ZOVE U TEGLI Recept za domaće slatko kao nekad
Slatko od zove je mirisni specijalitet koji vraća u detinjstvo, a evo kako da ga pripremite po receptu kakav su koristile naše bake.
Potrebni sastojci:
300 g svežih cvetova zove
1,2 l hladne vode
2 limuna
600 g šećera
100 g ušećerenih korica pomorandže
Priprema:
Cvetove zove potopite u 1,2 litra hladne vode, dodajte jedan limun isečen na kolutove i sve stavite da provri na umerenoj vatri. Čim zakuva, sklonite sa ringle i ostavite da stoji 24 sata.
Nakon odstajanja, procedite tečnost kroz gazu ili fino sito. Dobijenu tečnost ponovo stavite na ringlu i dodajte šećer. Kuvajte na blagoj temperaturi oko sat i po.
Kada se slatko ohladi, procenite gustinu. Ako je previše gusto, dodajte još jednu šolju vode i vratite na laganu vatru. Kad tečnost počne da ključa, dodajte sok od preostalog limuna i ušećerene korice pomorandže.
Nastavite kuvanje još 5 minuta, pa vruće slatko sipajte u sterilisane, suve tegle. Tegle odmah zatvorite i okrenite ih poklopcem nadole dok se potpuno ne ohlade.