POLA SELA GAJI MAK, A SAMO JEDAN PRAVI KREM! Priča o Čabi koji je tradiciju pretvorio u brend
Na severu Vojvodine, u ataru malog mesta Čantavir, cvetaju polja maka, koja nisu samo prizor za oči već i temelj uspešnog porodičnog biznisa. Jedan od najuspešnijih proizvođača u ovom kraju je Čaba Ander, preduzetnik koji je tradiciju gajenja maka pretvorio u savremeni proizvodni pogon.
„Ja sam druga generacija. Moji roditelji su se takođe bavili poljoprivredom. Mak gajim još od detinjstva”, počinje svoju priču Čaba dok nas dočekuje na svom imanju.
Zanimalo nas je koliko je zahtevno uzgajati ovu zanimljivu biljku, koja privlači pažnju svojim raskošnim cvetovima.
„Nije teško raditi sa makom. Mislim da je to najjednostavnija kultura za uzgoj i zahteva najmanje ulaganja u proizvodnju. Ova biljka može da izdrži i sušu, mada ove godine suše nema. Očekujem da će ova godina biti izuzetno rodna što se tiče maka”, objašnjava nam Ander sa osmehom na licu.
Žetva maka se obavlja u julu, a prema rečima našeg sagovornika, postoje dva načina za berbu.
„Može ručno da se bere i može kombajnom. Lepši je i zdraviji mak kada se bere ručno. A sa kombajnom treba jako paziti kako se skida. Ako ne pazimo, lomi se zrno i može da užegne i postane gorko”, napominje on, otkrivajući nam tajne kvalitetnog maka.
Ono što izdvaja Andera od ostalih proizvođača nije samo proizvodnja sirovine, već i finalni proizvod koji je razvio – mak krem. Pre tri godine, porodica Ander je odlučila da napravi iskorak od tradicionalne prodaje sirovine ka razvoju sopstvenog brenda.
„Pre smo radili samo uzgoj i prodavali sirovinu. Jednostavno smo došli na ideju da napravimo nešto kvalitetno i tako smo razvili mak krem. Postigli smo izuzetno dobar rezultat i ukus”, objašnjava Čaba.
Jednostavno smo došli na ideju da napravimo nešto kvalitetno i tako smo razvili mak krem (Čaba Ander)
Mak krem se koristi za filovanje štrudli, kolača, palačinki...
Mak nije samo ukusan dodatak jelima već i riznica zdravlja. Bogat je kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom, a sadrži i visok procenat omega-3 masnih kiselina,a koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih sudova.
„Mak je fantastična namirnica za poboljšanje zdravlja. Sadrži mnogo vlakana koja pomažu varenju, a dokazano je da redovna konzumacija maka može povoljno uticati na nivo holesterola u krvi. Takođe je dobar izvor antioksidanasa koji jačaju imunitet”, ističe Čaba dok nam pokazuje svoje proizvode.
Izvoz kao potvrda kvaliteta
Najimpresivniji deo priče dolazi kada saznajemo o plasmanu proizvoda.
„Izvozimo naš mak krem u Švajcarsku i zemlje Evropske unije. Čak 80 odsto naše proizvodnje ide u izvoz, a samo 20 odsto ostaje u Srbiji. To je dokaz da je naš proizvod zaista kvalitetan”, ističe ponosno Ander.
Prednost proizvoda je u specifičnom načinu obrade sirovine.
„Ručno beremo mak, što čini našu sirovinu posebnom. Zbog toga mak krem nije užegnut niti gorak, već je veoma ukusan i prirodan”, objašnjava Čaba tajnu svog uspeha.
Mak krem, kao proizvod napravljen od čistog maka, zadržava sve nutritivne vrednosti ove dragocene biljke, a u isto vreme je jednostavan za upotrebu.
Pored toga, Čaba Ander ne samo da proizvodi mak već ga i otkupljuje od drugih lokalnih uzgajivača, čime doprinosi razvoju poljoprivrede u svom kraju.
„Želimo da podržimo i druge proizvođače maka. Zato otkupljujemo sirovinu od okolnih poljoprivrednika po fer cenama. Time osiguravamo kvalitet naših proizvoda, ali i pomažemo lokalnoj zajednici”, objašnjava Čaba.
Za sada, porodični biznis se razvijao bez podrške države ili lokalnih institucija. Sve što su postigli, uradili su sopstvenim sredstvima i trudom.
Porodica Ander svojim primerom pokazuje kako se tradicionalna poljoprivreda može uspešno kombinovati sa savremenim poslovnim pristupom i tako stvoriti proizvod vredan izvoza na zahtevno evropsko tržište, a istovremeno obogatiti našu trpezu zdravim i ukusnim namazom.