light rain
16°C
24.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2451
usd
103.5917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЛА СЕЛА ГАЈИ МАК, А САМО ЈЕДАН ПРАВИ КРЕМ! Причa о Чаби који је традицију претворио у бренд

24.05.2025. 08:55 09:20
Пише:
Извор:
Дневник/ С. Иршевић
мак
Фото: Дневник/ С. Иршевић

На северу Војводине, у атару малог места Чантавир, цветају поља мака, која нису само призор за очи већ и темељ успешног породичног бизниса. Један од најуспешнијих произвођача у овом крају је Чаба Андер, предузетник који је традицију гајења мака претворио у савремени производни погон.

„Ја сам друга генерација. Моји родитељи су се такође бавили пољопривредом. Мак гајим још од детињства”, почиње своју причу Чаба док нас дочекује на свом имању.

Занимало нас је колико је захтевно узгајати ову занимљиву биљку, која привлачи пажњу својим раскошним цветовима.

„Није тешко радити са маком. Мислим да је то најједноставнија култура за узгој и захтева најмање улагања у производњу. Ова биљка може да издржи и сушу, мада ове године суше нема. Очекујем да ће ова година бити изузетно родна што се тиче мака”, објашњава нам Андер са осмехом на лицу.

мак крем
Фото: Дневник/ С. Иршевић

Жетва мака се обавља у јулу, а према речима нашег саговорника, постоје два начина за бербу.

„Може ручно да се бере и може комбајном. Лепши је и здравији мак када се бере ручно. А са комбајном треба јако пазити како се скида. Ако не пазимо, ломи се зрно и може да ужегне и постане горко”, напомиње он, откривајући нам тајне квалитетног мака.

Оно што издваја Андера од осталих произвођача није само производња сировине, већ и финални производ који је развио – мак крем. Пре три године, породица Андер је одлучила да направи искорак од традиционалне продаје сировине ка развоју сопственог бренда.

„Пре смо радили само узгој и продавали сировину. Једноставно смо дошли на идеју да направимо нешто квалитетно и тако смо развили мак крем. Постигли смо изузетно добар резултат и укус”, објашњава Чаба.

Једноставно смо дошли на идеју да направимо нешто квалитетно и тако смо развили мак крем (Чаба Андер)

Мак крем се користи за филовање штрудли, колача, палачинки...

Мак није само укусан додатак јелима већ и ризница здравља. Богат је калцијумом, магнезијумом, гвожђем и цинком, а садржи и висок проценат омега-3 масних киселина,а које су неопходне за здравље срца и крвних судова.

„Мак је фантастична намирница за побољшање здравља. Садржи много влакана која помажу варењу, а доказано је да редовна конзумација мака може повољно утицати на ниво холестерола у крви. Такође је добар извор антиоксиданаса који јачају имунитет”, истиче Чаба док нам показује своје производе.

Извоз као потврда квалитета

Најимпресивнији део приче долази када сазнајемо о пласману производа. 

„Извозимо наш мак крем у Швајцарску и земље Европске уније. Чак 80 одсто наше производње иде у извоз, а само 20 одсто остаје у Србији. То је доказ да је наш производ заиста квалитетан”, истиче поносно Андер.

Предност производа је у специфичном начину обраде сировине. 

„Ручно беремо мак, што чини нашу сировину посебном. Због тога мак крем није ужегнут нити горак, већ је веома укусан и природан”, објашњава Чаба тајну свог успеха.

Мак крем, као производ направљен од чистог мака, задржава све нутритивне вредности ове драгоцене биљке, а у исто време је једноставан за употребу.

Поред тога, Чаба Андер не само да производи мак већ га и откупљује од других локалних узгајивача, чиме доприноси развоју пољопривреде у свом крају.

„Желимо да подржимо и друге произвођаче мака. Зато откупљујемо сировину од околних пољопривредника по фер ценама. Тиме осигуравамо квалитет наших производа, али и помажемо локалној заједници”, објашњава Чаба.

За сада, породични бизнис се развијао без подршке државе или локалних институција. Све што су постигли, урадили су сопственим средствима и трудом.

Породица Андер својим примером показује како се традиционална пољопривреда може успешно комбиновати са савременим пословним приступом и тако створити производ вредан извоза на захтевно европско тржиште, а истовремено обогатити нашу трпезу здравим и укусним намазом.

Извор:
Дневник/ С. Иршевић
Пише:
Пошаљите коментар
МАК КАО СПАС, ОЧЕКУЈЕ СЕ РЕКОРДАН ПРИНОС Војвођански произвођачи рачунају на добар извоз у Чешку и Словачку ЦЕНЕ РАСТУ
мак

МАК КАО СПАС, ОЧЕКУЈЕ СЕ РЕКОРДАН ПРИНОС Војвођански произвођачи рачунају на добар извоз у Чешку и Словачку ЦЕНЕ РАСТУ

17.05.2025. 10:43 11:06
ЧАРОЛИЈА ИЗ РЕРНЕ! Кифлице без квасца пуњене маком које се топе у устима и буде успомене (ВИДЕО)
kiflice

ЧАРОЛИЈА ИЗ РЕРНЕ! Кифлице без квасца пуњене маком које се топе у устима и буде успомене (ВИДЕО)

11.04.2025. 17:14 17:19
ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА ШТРУДЛУ С МАКОМ КОЈА ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО Само овако се прави
ilustracija

ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА ШТРУДЛУ С МАКОМ КОЈА ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО Само овако се прави

29.11.2024. 17:24 17:34