SOK OD KOPRIVE IZ SRCA PRIRODE Natašina porodična tajna postala hit NAJZDRAVIJE IZ SUBOTICE
U Subotici, među brojnim primerima malih porodičnih biznisa, izdvaja se priča Nataše Gažo, preduzetnice koja je tradicionalnu pripremu zimnice proširila na proizvodnju prirodnih sokova.
Posebnu pažnju javnosti privukao je njen sok od koprive – proizvod koji kombinuje porodične recepte, prirodne sastojke i sve veću potrebu potrošača za zdravim alternativama.
„Pravimo sok od koprive, to je nešto novo kod nas“, započinje priču Nataša, dodajući da se kopriva bere isključivo u netaknutoj prirodi, daleko od puteva i zagađenja. Njen suprug Jovan Perin brine o nabavci sirovina, birajući pažljivo samo vrhove mlade koprive, koji su najpogodniji za pripremu soka i sirupa.
Proces pravljenja je jednostavan, ali zahteva strpljenje. Sve počinje potapanjem sveže ubrane koprive u vodu, uz dodatak limuna, i to na 24 sata.
„Ne stavljamo veliku količinu limuna, jer znamo da kopriva već sadrži mnogo vitamina C, kao i gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana… Limun dodajemo samo radi ukusa, da ublaži prirodnu jačinu koprive“, objašnjava ona.
Nataša obljašnjava da koristi sve što je prirodno i zdravo, a ponekada i sami kupci joj daju ideju od čega bi mogla da pravi sok. Voli da eksperimentiše. Nakon što su Nataša i njen suprug godinama pravili zimnicu za sebe i bliže prijatelje, potrošači su počeli da traže zdrave napitke.
„Ljudi su se sve više okretali zdravijem načinu života. Tako smo odlučili da probamo i sa sokovima“, kaže ona.
Sokovi koje proizvode su potpuno prirodni, bez dodatog šećera, bez konzervansa, pa čak i bez meda.
„Ne koristimo nikakve dodatke. Ako neko baš ne može da pije bez imalo slatkoće, može sam da doda malo meda“, dodaje Nataša.
Osim što je pronašla tržište za svoj proizvod, Nataša je uspela da dobije i finansijsku pomoć države. „Prošle godine sam dobila sredstva za žensko preduzetništvo i to nam je mnogo značilo“, kaže ona, podsećajući da ovakvi oblici podrške mogu biti presudni za žene koje žele da pokrenu sopstveni posao.
Inače, kopriva samo po sebi je zdrava biljka.
„Kopriva je odlična za anemiju, visok pritisak, alergije, bolove u zglobovima i mišićima, a pomaže i kod problema sa uvećanom prostatom kod muškaraca.“
U poslu joj, kaže, mnogo pomaže suprug Jovan.
„Bez njega ne bih mogla da postignem sve. On bere koprivu, pomaže u proizvodnji, logistici, svemu.“
Uz osmeh, Jovan Perin obljašnjava da sirovinu „koprivu“ nabavlja u subotičkoj šumi.
„Ovo ne bi mogla jedna osoba da radi i pomažem joj u svemu. Zaposlen sam na Makovoj sedmici u Lovištu imam pristup šumi gde je čista kopriva i uglavnom uberem gde su najlepši delovi. Ruke nisu u plikovima. Bez rukavica berem, malo peče ali prija rukama“, kaže uz osmeh Jovan.
Pored soka od koprive, aktuelni su sokovi i sirupi od zove, šargarepe i drugih biljaka, voća i povrća, a sve u cilju da se okrenemo zdravom načinu života. Inspirativna priča Nataše, je primer kako od dobre ideje i hobija može da se razvije posao.