СОК ОД КОПРИВЕ ИЗ СРЦА ПРИРОДЕ Наташина породична тајна постала хит НАЈЗДРАВИЈЕ ИЗ СУБОТИЦЕ
У Суботици, међу бројним примерима малих породичних бизниса, издваја се прича Наташе Гажо, предузетнице која је традиционалну припрему зимнице проширила на производњу природних сокова.
Посебну пажњу јавности привукао је њен сок од коприве – производ који комбинује породичне рецепте, природне састојке и све већу потребу потрошача за здравим алтернативама.
„Правимо сок од коприве, то је нешто ново код нас“, започиње причу Наташа, додајући да се коприва бере искључиво у нетакнутој природи, далеко од путева и загађења. Њен супруг Јован Перин брине о набавци сировина, бирајући пажљиво само врхове младе коприве, који су најпогоднији за припрему сока и сирупа.
Процес прављења је једноставан, али захтева стрпљење. Све почиње потапањем свеже убране коприве у воду, уз додатак лимуна, и то на 24 сата.
„Не стављамо велику количину лимуна, јер знамо да коприва већ садржи много витамина Ц, као и гвожђа, калцијума, магнезијума, мангана… Лимун додајемо само ради укуса, да ублажи природну јачину коприве“, објашњава она.
Наташа обљашњава да користи све што је природно и здраво, а понекада и сами купци јој дају идеју од чега би могла да прави сок. Воли да експериментише. Након што су Наташа и њен супруг годинама правили зимницу за себе и ближе пријатеље, потрошачи су почели да траже здраве напитке.
„Људи су се све више окретали здравијем начину живота. Тако смо одлучили да пробамо и са соковима“, каже она.
Сокови које производе су потпуно природни, без додатог шећера, без конзерванса, па чак и без меда.
„Не користимо никакве додатке. Ако неко баш не може да пије без имало слаткоће, може сам да дода мало меда“, додаје Наташа.
Осим што је пронашла тржиште за свој производ, Наташа је успела да добије и финансијску помоћ државе. „Прошле године сам добила средства за женско предузетништво и то нам је много значило“, каже она, подсећајући да овакви облици подршке могу бити пресудни за жене које желе да покрену сопствени посао.
Иначе, коприва само по себи је здрава биљка.
„Коприва је одлична за анемију, висок притисак, алергије, болове у зглобовима и мишићима, а помаже и код проблема са увећаном простатом код мушкараца.“
У послу јој, каже, много помаже супруг Јован.
„Без њега не бих могла да постигнем све. Он бере коприву, помаже у производњи, логистици, свему.“
Уз осмех, Јован Перин обљашњава да сировину „коприву“ набавља у суботичкој шуми.
„Ово не би могла једна особа да ради и помажем јој у свему. Запослен сам на Маковој седмици у Ловишту имам приступ шуми где је чиста коприва и углавном уберем где су најлепши делови. Руке нису у пликовима. Без рукавица берем, мало пече али прија рукама“, каже уз осмех Јован.
Поред сока од коприве, актуелни су сокови и сирупи од зове, шаргарепе и других биљака, воћа и поврћа, а све у циљу да се окренемо здравом начину живота. Инспиративна прича Наташе, је пример како од добре идеје и хобија може да се развије посао.