TRADICIONALNI RECEPT ZA ORAHOVAČU U manastirima po Srbiji sprema se isključivo ovako STAR JE ČITAV VEK
Ukoliko ste ljubitelj rakije, ovo će vam se dopasti.
Orahovača je jedna od najpoznatijih vrsta rakije, a pravi se na poseban način. Njeni obožavatelji nalaze se širom zemlje i regiona.
Recept koji vam predstavljamo datira iz 1903. godine, što ga čini starim više od jednog veka. Najbolje je upotrebiti ga u prolećnim mesecima.
Sastojci:
40 mladih zelenih oraha
1 kg meda
1 litar komovice ili lozovače
Priprema:
Uberite mlade zelene plodove oraha, veličine do dva centimetra, pa ih operite, osušite i isecite na četvrtine.
U veću teglu stavite orahe i kilogram meda, promešajte, pa zalijte rakijom. Zatvorite teglu i odložite je na sunčano mesto, da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešajte sadržaj.
Posle 40 dana sklonite teglu sa sunca, pa procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca – toliko vremena je potrebno da liker dobije punu aromu.
Ovaj napitak, osim zdravice, možete koristiti i kao redovnu preventivu od bolesti. Uzmite po kašiku dnevno i ojačajte srce, krvne sudove i štitnu žlezdu.