Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TRADICIONALNI RECEPT ZA ORAHOVAČU U manastirima po Srbiji sprema se isključivo ovako STAR JE ČITAV VEK

29.05.2025. 13:27 14:00
Piše:
Izvor:
Srbija Danas
orah
Foto: pixabay, ilustracija

Ukoliko ste ljubitelj rakije, ovo će vam se dopasti.

Orahovača je jedna od najpoznatijih vrsta rakije, a pravi se na poseban način. Njeni obožavatelji nalaze se širom zemlje i regiona.

Recept koji vam predstavljamo datira iz 1903. godine, što ga čini starim više od jednog veka. Najbolje je upotrebiti ga u prolećnim mesecima.

Sastojci:

40 mladih zelenih oraha
1 kg meda
1 litar komovice ili lozovače

Priprema:

Uberite mlade zelene plodove oraha, veličine do dva centimetra, pa ih operite, osušite i isecite na četvrtine.

U veću teglu stavite orahe i kilogram meda, promešajte, pa zalijte rakijom. Zatvorite teglu i odložite je na sunčano mesto, da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešajte sadržaj.

Posle 40 dana sklonite teglu sa sunca, pa procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca – toliko vremena je potrebno da liker dobije punu aromu.

Ovaj napitak, osim zdravice, možete koristiti i kao redovnu preventivu od bolesti. Uzmite po kašiku dnevno i ojačajte srce, krvne sudove i štitnu žlezdu.

Izvor:
Srbija Danas
Piše:
Pošaljite komentar