clear sky
29°C
15.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2151
usd
101.6963
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТРАДИЦИОНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ОРАХОВАЧУ У манастирима по Србији спрема се искључиво овако СТАР ЈЕ ЧИТАВ ВЕК

29.05.2025. 13:27 14:00
Пише:
Извор:
Србија Данас
orah
Фото: pixabay, ilustracija

Уколико сте љубитељ ракије, ово ће вам се допасти.

Ораховача је једна од најпознатијих врста ракије, а прави се на посебан начин. Њени обожаватељи налазе се широм земље и региона.

Рецепт који вам представљамо датира из 1903. године, што га чини старим више од једног века. Најбоље је употребити га у пролећним месецима.

Састојци:

40 младих зелених ораха
1 кг меда
1 литар комовице или лозоваче

Припрема:

Уберите младе зелене плодове ораха, величине до два центиметра, па их оперите, осушите и исеците на четвртине.

У већу теглу ставите орахе и килограм меда, промешајте, па залијте ракијом. Затворите теглу и одложите је на сунчано место, да одстоји 40 дана. За то време свакодневно мешајте садржај.

После 40 дана склоните теглу са сунца, па процедите течност кроз газу и сипајте у стаклене флаше. Добро затворите и оставите на тамном и хладном месту око два месеца – толико времена је потребно да liker добије пуну арому.

Овај напитак, осим здравице, можете користити и као редовну превентиву од болести. Узмите по кашику дневно и ојачајте срце, крвне судове и штитну жлезду.

Извор:
Србија Данас
Пише:
Пошаљите коментар