EVO KAKO ČAJ I ČOKOLADA MOGU DA VAM SPASU SRCE Nova studija otkrila moćnu vezu između hrane i krvnog pritiska
Nova naučna otkrića pokazuju da uobičajene namirnice ne samo da zadovoljavaju nepce, već i štite vaše srce.
Nova naučna otkrića pokazuju da uobičajene namirnice ne samo da zadovoljavaju nepce, već i štite vaše srce
Jeste li znali da neki ukusni zalogaji koje možda već imate u svojoj kuhinji mogu biti jednako učinkoviti kao i lekovi za snižavanje krvnog pritiska?
Ovi prirodni saveznici zdravlja bogati su bioaktivnim materijama koje mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska, poboljšanju cirkulacije i smanjenju rizika od hroničnih bolesti — bez recepta i bez nuspojava.
Studija, nedavno objavljena u European Journal of preventive Cardiology, pokazala je da ova hrana može pomoći u opuštanju krvnih sudova i poboljšanju cirkulacije, što s vremenom dovodi do snižavanja krvnog pritiska. Učinak je bio posebno izražen kod osoba koje nisu bile na terapiji lekovima, što sugeriše da ishrana sama po sebi može imati merljiv učinak.
Učinak je takođe bio jači kod osoba s povišenim krvnim pritiskom, što je u skladu s načinom na koji deluju lekovi na recept.
U studiji su ispitanici koji su redovno konzumirali flava-3-ole, najčešću podgrupu prirodnih spojeva poznatih kao flavonoidi - zabeležili niži krvni pritisak uporedivo s rezultatima nekih uobičajenih lekova za hipertenziju.
Flavan-3-oli deluju tako što podstiču proizvodnju kiseonika u telu, što pomaže krvnim sudovima da se lakše šire i poboljšavaju protok krvi. Prema studiji, učinkovita doza bila bi 60 grama tamne čokolade, tri šoljice čaja i dve srednje velike jabuke.
Istraživači su napomenuli da je bolje unositi flavonoide kroz hranu nego putem dodataka ishrani, jer visoke doze mogu izazvati probleme s jetrom ili ometati delovanje lekova.
Otkrića se poklapaju s prethodnim istraživanjima, uključujući ona koja sugerišu da kombinacija tamne čokolade i čaja može imati velike koristi za zdravlje srca. Vilijam Mulan, direktor brenda Raaka Chocolate iz Bruklina, izjavio je za Fox News Digital da čaj i tamna čokolada, osim lekovitih svojstava, mogu delovati i kao pojačivači raspoloženja.
"Teobromin i kofein su stimulansi i mogu pomoći u boljoj koncentraciji i raspoloženju", rekao je.
"Ako treba nešto obaviti i želite biti fokusirani i energični, malo čokolade i malo čaja, u pravoj dozi, može biti hemijski vrlo korisna kombinacija."
Studija iz Japana nedavno je otkrila da ispijanje zelenog čaja - posebno tri ili više šoljica na dan - može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, raka i demencije, piše New York Post.
Koža i semenke crvenog grožđa posebno su bogate resveratrolom, za kojeg se zna da smanjuje upale i rizik od srčanih bolesti, dok visok udeo topivih vlakana, antioksidansa i polifenola u jabukama potvrđuju istinitost stare izreke "Jedna jabuka na dan tera doktora van."
Napomena: Ove namirnice samo regulišu krvni pritisak, ne snižavaju ga, svakako je potrebna pre svega konsultacija sa lekarom.