ЕВО КАКО ЧАЈ И ЧОКОЛАДА МОГУ ДА ВАМ СПАСУ СРЦЕ Нова студија открила моћну везу између хране и крвног притиска
Нова научна открића показују да уобичајене намирнице не само да задовољавају непце, већ и штите ваше срце.
Нова научна открића показују да уобичајене намирнице не само да задовољавају непце, већ и штите ваше срце
Јесте ли знали да неки укусни залогаји које можда већ имате у својој кухињи могу бити једнако учинковити као и лекови за снижавање крвног притиска?
Ови природни савезници здравља богати су биоактивним материјама које могу помоћи у регулацији крвног притиска, побољшању циркулације и смањењу ризика од хроничних болести — без рецепта и без нуспојава.
Студија, недавно објављена у Еуропеан Јоурнал оф превентиве Cardiology, показала је да ова храна може помоћи у опуштању крвних судова и побољшању циркулације, што с временом доводи до снижавања крвног притиска. Учинак је био посебно изражен код особа које нису биле на терапији лековима, што сугерише да исхрана сама по себи може имати мерљив учинак.
Учинак је такође био јачи код особа с повишеним крвним притиском, што је у складу с начином на који делују лекови на рецепт.
У студији су испитаници који су редовно конзумирали флава-3-оле, најчешћу подгрупу природних спојева познатих као флавоноиди - забележили нижи крвни притисак упоредиво с резултатима неких уобичајених лекова за хипертензију.
Флаван-3-оли делују тако што подстичу производњу кисеоника у телу, што помаже крвним судовима да се лакше шире и побољшавају проток крви. Према студији, учинковита доза била би 60 грама тамне чоколаде, три шољице чаја и две средње велике јабуке.
Истраживачи су напоменули да је боље уносити флавоноиде кроз храну него путем додатака исхрани, јер високе дозе могу изазвати проблеме с јетром или ометати деловање лекова.
Открића се поклапају с претходним истраживањима, укључујући она која сугеришу да комбинација тамне чоколаде и чаја може имати велике користи за здравље срца. Вилијам Мулан, директор бренда Раака Chocolate из Бруклина, изјавио је за Fox News Дигитал да чај и тамна чоколада, осим лековитих својстава, могу деловати и као појачивачи расположења.
"Теобромин и кофеин су стимуланси и могу помоћи у бољој концентрацији и расположењу", рекао је.
"Ако треба нешто обавити и желите бити фокусирани и енергични, мало чоколаде и мало чаја, у правој дози, може бити хемијски врло корисна комбинација."
Студија из Јапана недавно је открила да испијање зеленог чаја - посебно три или више шољица на дан - може помоћи у превенцији срчаних болести, рака и деменције, пише New York Пост.
Кожа и семенке црвеног грожђа посебно су богате ресвератролом, за којег се зна да смањује упале и ризик од срчаних болести, док висок удео топивих влакана, антиоксиданса и полифенола у јабукама потврђују истинитост старе изреке "Једна јабука на дан тера доктора ван."
Напомена: Ове намирнице само регулишу крвни притисак, не снижавају га, свакако је потребна пре свега консултација са лекаром.