Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LAŽNI KAJMAK I SIR NALIK ORIGINALU PREPLAVILI SRPSKO TRŽIŠTE Pravilo iskusnih domaćica nalaže da se sir stavi na dlan i obrati pažnja na jednu stvar

04.06.2025. 15:42 15:55
Piše:
Izvor:
RINA/ BizPortal
кајмак
Foto: RINA, ilustracija

Dragana Nešović iz Ježevice nadaleko je čuvena po svom kajmaku i kako kaže za samo jedan kilogram ovog delikatesa potrebno je čak 10 do 12 litara svežeg mleka

U poslednje vreme u prodavnicama širom Srbije pojavili su se proizvodi koji izgledom, teksturom, mirisom pa čak i ukusom izgledaju kao da su napravljeni od mleka. Međutim, oni to nisu jer su tržište prepravili falsifikati čak i u ovoj proizvodnji. Na udaru su se tako našli veliki, a ponajviše oni mali, tradicionalni proizvođači mleka i mlečnih proizvoda. Kako se prave kvalitetan sir i kajmak pitali smo domaćice u selima kod Čačka.

Dragana Nešović iz Ježevice nadaleko je čuvena po svom kajmaku i kako kaže za samo jedan kilogram ovog delikatesa potrebno je čak 10 do 12 litara svežeg mleka.

– Najbitnije je da od momenta muže u što kraćem roku mleko proključa, kada proključa odnosim ga u hladnu prostoriju gde ono 3-4 sata bude u toj hladnoj prostoriji, onda ga opet vratimo na malo dogrevanja da bi se nahvatao što veći proces te mlečne masnoće, odnosno da bi kajmak bio što kvalitetniji – rekla je Nešovićeva za RINU.

Na drugom kraju Čačka Zorica Đerović osavremenila je način proizvodnje sira i taj proces danas je četiri puta kraći. Ali kako tvrdi – neka, davno postavljena pravila moraju se i danas ispoštovati.

– Mora da vre oko 10 minuta kako bi se ubile sve bakterije. Da bi krajnji proizvod bio kvalitetan i pre svega zdrav, čitav proces proizvodnje sira bazira se i počinje od jedne stavke. To je higijena. Ja ovo kako pomuzem, ja odmah stavljam, varim, kajmačim u šerpama i to mi stoji do uveče. Tada stavim u frižider, ujutru skidam kajmak, a potom sirim – navela je ona.

A kako prepoznati da li su sir i kajmak lažni i da li se lažna roba zista može otkriti, mišljenja su podeljena.

– Jedini način da kupite pravu stvar je da imate poverenja u tog prodavca. Inače, falsifikat je skoro ravan originalu, kako za kajmak i za sir, tako i za med. Čuo sam da stavljaju i margarin u kajmak i svašta, ali ima jedno pravilo za sir. Stavi se na dlan, ako se ukovrdža onda je lažan, a ako se razmazuje onda je pravi – poručio je Milija Petrović iz Čačka.

RINA/ BizPortal

Izvor:
RINA/ BizPortal
Piše:
Pošaljite komentar
VRUĆE LEPINJICE PA JOŠ SA KAJMAKOM Pripremite ih po bakinom receptu DECA ĆE IH RAZGRABITI
храна

VRUĆE LEPINJICE PA JOŠ SA KAJMAKOM Pripremite ih po bakinom receptu DECA ĆE IH RAZGRABITI

05.02.2025. 11:35 11:49