LAŽNI KAJMAK I SIR NALIK ORIGINALU PREPLAVILI SRPSKO TRŽIŠTE Pravilo iskusnih domaćica nalaže da se sir stavi na dlan i obrati pažnja na jednu stvar
Dragana Nešović iz Ježevice nadaleko je čuvena po svom kajmaku i kako kaže za samo jedan kilogram ovog delikatesa potrebno je čak 10 do 12 litara svežeg mleka
U poslednje vreme u prodavnicama širom Srbije pojavili su se proizvodi koji izgledom, teksturom, mirisom pa čak i ukusom izgledaju kao da su napravljeni od mleka. Međutim, oni to nisu jer su tržište prepravili falsifikati čak i u ovoj proizvodnji. Na udaru su se tako našli veliki, a ponajviše oni mali, tradicionalni proizvođači mleka i mlečnih proizvoda. Kako se prave kvalitetan sir i kajmak pitali smo domaćice u selima kod Čačka.
Dragana Nešović iz Ježevice nadaleko je čuvena po svom kajmaku i kako kaže za samo jedan kilogram ovog delikatesa potrebno je čak 10 do 12 litara svežeg mleka.
– Najbitnije je da od momenta muže u što kraćem roku mleko proključa, kada proključa odnosim ga u hladnu prostoriju gde ono 3-4 sata bude u toj hladnoj prostoriji, onda ga opet vratimo na malo dogrevanja da bi se nahvatao što veći proces te mlečne masnoće, odnosno da bi kajmak bio što kvalitetniji – rekla je Nešovićeva za RINU.
Na drugom kraju Čačka Zorica Đerović osavremenila je način proizvodnje sira i taj proces danas je četiri puta kraći. Ali kako tvrdi – neka, davno postavljena pravila moraju se i danas ispoštovati.
– Mora da vre oko 10 minuta kako bi se ubile sve bakterije. Da bi krajnji proizvod bio kvalitetan i pre svega zdrav, čitav proces proizvodnje sira bazira se i počinje od jedne stavke. To je higijena. Ja ovo kako pomuzem, ja odmah stavljam, varim, kajmačim u šerpama i to mi stoji do uveče. Tada stavim u frižider, ujutru skidam kajmak, a potom sirim – navela je ona.
A kako prepoznati da li su sir i kajmak lažni i da li se lažna roba zista može otkriti, mišljenja su podeljena.
– Jedini način da kupite pravu stvar je da imate poverenja u tog prodavca. Inače, falsifikat je skoro ravan originalu, kako za kajmak i za sir, tako i za med. Čuo sam da stavljaju i margarin u kajmak i svašta, ali ima jedno pravilo za sir. Stavi se na dlan, ako se ukovrdža onda je lažan, a ako se razmazuje onda je pravi – poručio je Milija Petrović iz Čačka.
RINA/ BizPortal