ЛАЖНИ КАЈМАК И СИР НАЛИК ОРИГИНАЛУ ПРЕПЛАВИЛИ СРПСКО ТРЖИШТЕ Правило искусних домаћица налаже да се сир стави на длан и обрати пажња на једну ствар
Драгана Нешовић из Јежевице надалеко је чувена по свом кајмаку и како каже за само један килограм овог деликатеса потребно је чак 10 до 12 литара свежег млека
У последње време у продавницама широм Србије појавили су се производи који изгледом, текстуром, мирисом па чак и укусом изгледају као да су направљени од млека. Међутим, они то нису јер су тржиште преправили фалсификати чак и у овој производњи. На удару су се тако нашли велики, а понајвише они мали, традиционални произвођачи млека и млечних производа. Како се праве квалитетан сир и кајмак питали смо домаћице у селима код Чачка.
Драгана Нешовић из Јежевице надалеко је чувена по свом кајмаку и како каже за само један килограм овог деликатеса потребно је чак 10 до 12 литара свежег млека.
– Најбитније је да од момента муже у што краћем року млеко прокључа, када прокључа односим га у хладну просторију где оно 3-4 сата буде у тој хладној просторији, онда га опет вратимо на мало догревања да би се нахватао што већи процес те млечне масноће, односно да би кајмак био што квалитетнији – рекла је Нешовићева за РИНУ.
На другом крају Чачка Зорица Ђеровић осавременила је начин производње сира и тај процес данас је четири пута краћи. Али како тврди – нека, давно постављена правила морају се и данас испоштовати.
– Мора да вре око 10 минута како би се убиле све бактерије. Да би крајњи производ био квалитетан и пре свега здрав, читав процес производње сира базира се и почиње од једне ставке. То је хигијена. Ја ово како помузем, ја одмах стављам, варим, кајмачим у шерпама и то ми стоји до увече. Тада ставим у фрижидер, ујутру скидам кајмак, а потом сирим – навела је она.
А како препознати да ли су сир и кајмак лажни и да ли се лажна роба зиста може открити, мишљења су подељена.
– Једини начин да купите праву ствар је да имате поверења у тог продавца. Иначе, фалсификат је скоро раван оригиналу, како за кајмак и за сир, тако и за мед. Чуо сам да стављају и маргарин у кајмак и свашта, али има једно правило за сир. Стави се на длан, ако се уковрџа онда је лажан, а ако се размазује онда је прави – поручио је Милија Петровић из Чачка.
РИНА/ BizPortal