clear sky
32°C
06.06.2025.
Нови Сад
eur
117.1854
usd
102.4079
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛАЖНИ КАЈМАК И СИР НАЛИК ОРИГИНАЛУ ПРЕПЛАВИЛИ СРПСКО ТРЖИШТЕ Правило искусних домаћица налаже да се сир стави на длан и обрати пажња на једну ствар

04.06.2025. 15:42 15:55
Пише:
Извор:
РИНА/ БизПортал
кајмак
Фото: РИНА, илустрација

Драгана Нешовић из Јежевице надалеко је чувена по свом кајмаку и како каже за само један килограм овог деликатеса потребно је чак 10 до 12 литара свежег млека

У последње време у продавницама широм Србије појавили су се производи који изгледом, текстуром, мирисом па чак и укусом изгледају као да су направљени од млека. Међутим, они то нису јер су тржиште преправили фалсификати чак и у овој производњи. На удару су се тако нашли велики, а понајвише они мали, традиционални произвођачи млека и млечних производа. Како се праве квалитетан сир и кајмак питали смо домаћице у селима код Чачка.

Драгана Нешовић из Јежевице надалеко је чувена по свом кајмаку и како каже за само један килограм овог деликатеса потребно је чак 10 до 12 литара свежег млека.

– Најбитније је да од момента муже у што краћем року млеко прокључа, када прокључа односим га у хладну просторију где оно 3-4 сата буде у тој хладној просторији, онда га опет вратимо на мало догревања да би се нахватао што већи процес те млечне масноће, односно да би кајмак био што квалитетнији – рекла је Нешовићева за РИНУ.

На другом крају Чачка Зорица Ђеровић осавременила је начин производње сира и тај процес данас је четири пута краћи. Али како тврди – нека, давно постављена правила морају се и данас испоштовати.

– Мора да вре око 10 минута како би се убиле све бактерије. Да би крајњи производ био квалитетан и пре свега здрав, читав процес производње сира базира се и почиње од једне ставке. То је хигијена. Ја ово како помузем, ја одмах стављам, варим, кајмачим у шерпама и то ми стоји до увече. Тада ставим у фрижидер, ујутру скидам кајмак, а потом сирим – навела је она.

А како препознати да ли су сир и кајмак лажни и да ли се лажна роба зиста може открити, мишљења су подељена.

– Једини начин да купите праву ствар је да имате поверења у тог продавца. Иначе, фалсификат је скоро раван оригиналу, како за кајмак и за сир, тако и за мед. Чуо сам да стављају и маргарин у кајмак и свашта, али има једно правило за сир. Стави се на длан, ако се уковрџа онда је лажан, а ако се размазује онда је прави – поручио је Милија Петровић из Чачка.

РИНА/ BizPortal

Извор:
РИНА/ БизПортал
Пише:
Пошаљите коментар
ВРУЋЕ ЛЕПИЊИЦЕ ПА ЈОШ СА КАЈМАКОМ Припремите их по бакином рецепту ДЕЦА ЋЕ ИХ РАЗГРАБИТИ
храна

ВРУЋЕ ЛЕПИЊИЦЕ ПА ЈОШ СА КАЈМАКОМ Припремите их по бакином рецепту ДЕЦА ЋЕ ИХ РАЗГРАБИТИ

05.02.2025. 11:35 11:49