Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KROMPIR SKUPLJI NEGO IKAD Pripremite novčanike za pijace

05.06.2025. 10:39 10:50
Piše:
Izvor:
Kurir
кромпир
Foto: Pexels

U jutarnjem programu Kurir televizije predstavljena je zanimljiva priča iz Zapadne Srbije porodica Vukićević iz Guče bavi se proizvodnjom semenskog i merkantilnog krompira, i to na brdsko-planinskom području koje zahvata oko 80 hektara.

Miloš Vukićević, proizvođač i agroekonomista, naglašava da klimatske promene i sve izraženiji ekstremi značajno utiču na odluke u proizvodnji, kao i na izbor sorti krompira.

– Klimatski uslovi su se uveliko promenili. Danas imamo nagle temperaturne skokove prošle nedelje 15 stepeni, a sada već više od 30. Takve oscilacije nikako ne prijaju krompiru. Pored toga, sve više se suočavamo sa štetočinama koje ranije nisu bile prisutne, kao što su moljci i cikade koje prenose različite biljne bolesti. To je ogroman izazov za nas proizvođače, objašnjava Vukićević.

U Srbiji se trenutno krompir uzgaja na nešto više od 20.000 hektara, dok se godišnje u zemlju uveze oko 50.000 tona. Površine pod krompirom, kao i ukupna domaća proizvodnja, već godinama su u padu.

Dodatni problem predstavlja i otkupna cena, koja iz godine u godinu znatno oscilira, a ni potrošnja ne ide uzlaznom linijom prosečna konzumacija krompira u domaćinstvima opada.

– Danas trgovinski lanci zahtevaju „3K“  kvalitet, kvantitet i kontinuitet. Ukoliko proizvođači ne mogu da garantuju sve to, uvoz postaje jedina opcija za trgovce. Traži se opran krompir, uniformisan i ujednačen, a to zahteva dodatna ulaganja i organizaciju, dodaje Vukićević.

Na čačanskoj pijaci cena mladog krompira trenutno se kreće između 150 i 180 dinara za kilogram. Dok pojedini potrošači smatraju ovu cenu previsokom, za mnoge domaćinstva krompir ostaje osnovna namirnica koja se redovno nalazi na trpezi.

 

Izvor:
Kurir
Piše:
Pošaljite komentar