КРОМПИР СКУПЉИ НЕГО ИКАД Припремите новчанике за пијаце
У јутарњем програму Курир телевизије представљена је занимљива прича из Западне Србије породица Вукићевић из Гуче бави се производњом семенског и меркантилног кромпира, и то на брдско-планинском подручју које захвата око 80 хектара.
Милош Вукићевић, произвођач и агроекономиста, наглашава да климатске промене и све израженији екстреми значајно утичу на одлуке у производњи, као и на избор сорти кромпира.
– Климатски услови су се увелико променили. Данас имамо нагле температурне скокове прошле недеље 15 степени, а сада већ више од 30. Такве осцилације никако не пријају кромпиру. Поред тога, све више се суочавамо са штеточинама које раније нису биле присутне, као што су мољци и цикаде које преносе различите биљне болести. То је огроман изазов за нас произвођаче, објашњава Вукићевић.
У Србији се тренутно кромпир узгаја на нешто више од 20.000 хектара, док се годишње у земљу увезе око 50.000 тона. Површине под кромпиром, као и укупна домаћа производња, већ годинама су у паду.
Додатни проблем представља и откупна цена, која из године у годину знатно осцилира, а ни потрошња не иде узлазном линијом просечна конзумација кромпира у домаћинствима опада.
– Данас трговински ланци захтевају „3К“ квалитет, квантитет и континуитет. Уколико произвођачи не могу да гарантују све то, увоз постаје једина опција за трговце. Тражи се опран кромпир, униформисан и уједначен, а то захтева додатна улагања и организацију, додаје Вукићевић.
На чачанској пијаци цена младог кромпира тренутно се креће између 150 и 180 динара за килограм. Док поједини потрошачи сматрају ову цену превисоком, за многе домаћинства кромпир остаје основна намирница која се редовно налази на трпези.