clear sky
32°C
06.06.2025.
Нови Сад
eur
117.1854
usd
102.4079
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРОМПИР СКУПЉИ НЕГО ИКАД Припремите новчанике за пијаце

05.06.2025. 10:39 10:50
Пише:
Извор:
Курир
кромпир
Фото: Pexels

У јутарњем програму Курир телевизије представљена је занимљива прича из Западне Србије породица Вукићевић из Гуче бави се производњом семенског и меркантилног кромпира, и то на брдско-планинском подручју које захвата око 80 хектара.

Милош Вукићевић, произвођач и агроекономиста, наглашава да климатске промене и све израженији екстреми значајно утичу на одлуке у производњи, као и на избор сорти кромпира.

– Климатски услови су се увелико променили. Данас имамо нагле температурне скокове прошле недеље 15 степени, а сада већ више од 30. Такве осцилације никако не пријају кромпиру. Поред тога, све више се суочавамо са штеточинама које раније нису биле присутне, као што су мољци и цикаде које преносе различите биљне болести. То је огроман изазов за нас произвођаче, објашњава Вукићевић.

У Србији се тренутно кромпир узгаја на нешто више од 20.000 хектара, док се годишње у земљу увезе око 50.000 тона. Површине под кромпиром, као и укупна домаћа производња, већ годинама су у паду.

Додатни проблем представља и откупна цена, која из године у годину знатно осцилира, а ни потрошња не иде узлазном линијом просечна конзумација кромпира у домаћинствима опада.

– Данас трговински ланци захтевају „3К“  квалитет, квантитет и континуитет. Уколико произвођачи не могу да гарантују све то, увоз постаје једина опција за трговце. Тражи се опран кромпир, униформисан и уједначен, а то захтева додатна улагања и организацију, додаје Вукићевић.

На чачанској пијаци цена младог кромпира тренутно се креће између 150 и 180 динара за килограм. Док поједини потрошачи сматрају ову цену превисоком, за многе домаћинства кромпир остаје основна намирница која се редовно налази на трпези.

 

Извор:
Курир
Пише:
Пошаљите коментар