VALJALO BI VEROVATI NJUJORK TAJMSU Raštan je najzdravija zelena namirnica: u svetu ga plaćaju i do 100 dolara, a kod nas bagatela, ali ga ipak retko koristimo
Kako je reč o biljci koja je dostupna tokom cele godine, uglavnom su se njom prehranjivali siromašni, jer je to jedino što su mogli da nađu u prirodi.
Međutim, ono što malo ljudi zna jeste da se raštan, ili negde poznat kao raštika, smatra se jednom od najzdravijih biljaka.
Raštan obiluje i kalijumom, cinkom, manganom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K kao i omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji reguliše san.
Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštan je i niskokalorična namirnica pa bi svakako na našem meniju trebalo da se nađe znatno češće: 100 grama raštana sadrži samo 30 kalorija i bogato je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebno nakon praznika i kalorične hrane.
Kuvajte ga na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte prekuvati kako ne bi izgubio važne nutrijente i postao gorak, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.
O raštanu je pisao Njujork tajms
Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svetu, svedoči činjenica da je prestižni Njujork tajms raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njenih izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava obožavaoci izdvojiti i do sto dolara.
Na američkim jelovnicima pravi bum doživela je ova biljka u poslednjih deset godina, a kao neizostavan deo jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. Ali pomalo zaboravljeni raštan vraća se i u naše restorane.