POČELA SEZONA DOMAĆE LUBENICE Gde su vrućina i žega, tu je i hladna „kraljica”
Često možemo čuti da je lubenica mnogima voćni simbol leta i već je stigla na tržište. I u Novom Sadu se može pronaći na štandovima koji su mahom na raskrsnicama velikih ulica i bulevara.
Lubeničara najviše ima u Ulici Narodnog fronta, gde se može pronaći čitav niz štandova na kojima se prodaje bostan iz različitih delova Srbije, ali i po različitim cenama.
Nikolina Matić godinama prodaje lubenice na tezgi između Detelinare i Sajmišta, a cena po kilogramu kod nje je 90 dinara za lubenicu, a za dinju 70 ili 80, u zavisnosti od sorte.
– Iskreno, veoma sam zadovoljna potražnjom lubenica i dinja zasada. Ako se dobro sećam, prošle godine nisam ovoliko prodavala na dnevnom nivou, a sedim na istom mestu kao i uvek – rekla je Nikolina Matić. – Možda su se ljudi samo uželeli slatke lubenice, pa je ovo sada taj prvi talas potražnje, ali zasada stvarno idu kao lude. I vremenski uslovi nam idu u prilog jer je toplo, a u isto vreme i oblačno, pa ljudi izlaze napolje tokom celog dana. Mislim da ljudi lubenicu povezuju sa letom, postala je jedan od simbola, a gde su vrućine i žege, tu je i hladna lubenica. Jednostavno smo tako naučeni odmalena, sećam se da još kao dete, nijedan sladoled ili slatkiš nije mogao da mi zameni ohlađenu lubenicu koju sam jela na obali Dunava, skrivajući se od sunca u hladovini.
Prodavci su se složili da su domaće lubenice mnogo slađe od uvezenih ili onih iz hladnjače, ali i da ne postoje pravila i fore po kojima može da se unapred zna kakvo joj je srce, a da oni koji kucaju po njjoj i gledaju šare samo nagađaju.
– Prodaja je krenula naveliko, naročito sada, kada su na tezge iznesene domaće lubenice iz srpskih njiva, koje su najslađe na svetu – kazao je za „Dnevnik” prodavac „kraljice”, kako mnogi zovu lubenicu, Marko Miljković, koji svakog dana dočekuje mušterije na uglu Futoške i Bulevara Evrope. – Ovaj posao je takav da se ne sme izbeći vrućina, jer kada nema toplote, nema ni prodaje. Lubeničari provedu mesece radeći na njivama dok bostan nije dovoljno zreo i onda nedeljama sede na suncu kako bi ga prodali, tako da je ovo izuzetno naporan posao. Sezona je počela, ali još nije u punom mahu, tako da su cene standardne što se tiče juna, a kao i uvek, biće najjeftinije sredinom jula.