ПОЧЕЛА СЕЗОНА ДОМАЋЕ ЛУБЕНИЦЕ Где су врућина и жега, ту је и хладна „краљица”
Често можемо чути да је лубеница многима воћни симбол лета и већ је стигла на тржиште. И у Новом Саду се може пронаћи на штандовима који су махом на раскрсницама великих улица и булевара.
Лубеничара највише има у Улици Народног фронта, где се може пронаћи читав низ штандова на којима се продаје бостан из различитих делова Србије, али и по различитим ценама.
Николина Матић годинама продаје лубенице на тезги између Детелинаре и Сајмишта, а цена по килограму код ње је 90 динара за лубеницу, а за дињу 70 или 80, у зависности од сорте.
– Искрено, веома сам задовољна потражњом лубеница и диња засада. Ако се добро сећам, прошле године нисам оволико продавала на дневном нивоу, а седим на истом месту као и увек – рекла је Николина Матић. – Можда су се људи само ужелели слатке лубенице, па је ово сада тај први талас потражње, али засада стварно иду као луде. И временски услови нам иду у прилог јер је топло, а у исто време и облачно, па људи излазе напоље током целог дана. Мислим да људи лубеницу повезују са летом, постала је један од симбола, а где су врућине и жеге, ту је и хладна лубеница. Једноставно смо тако научени одмалена, сећам се да још као дете, ниједан сладолед или слаткиш није могао да ми замени охлађену лубеницу коју сам јела на обали Дунава, скривајући се од сунца у хладовини.
Продавци су се сложили да су домаће лубенице много слађе од увезених или оних из хладњаче, али и да не постоје правила и форе по којима може да се унапред зна какво јој је срце, а да они који куцају по њјој и гледају шаре само нагађају.
– Продаја је кренула навелико, нарочито сада, када су на тезге изнесене домаће лубенице из српских њива, које су најслађе на свету – казао је за „Дневник” продавац „краљице”, како многи зову лубеницу, Марко Миљковић, који сваког дана дочекује муштерије на углу Футошке и Булевара Европе. – Овај посао је такав да се не сме избећи врућина, јер када нема топлоте, нема ни продаје. Лубеничари проведу месеце радећи на њивама док бостан није довољно зрео и онда недељама седе на сунцу како би га продали, тако да је ово изузетно напоран посао. Сезона је почела, али још није у пуном маху, тако да су цене стандардне што се тиче јуна, а као и увек, биће најјефтиније средином јула.