ВЕЧИТА ЛЕТЊА МИСТЕРИЈА...
КАКО ОДАБРАТИ ПОУЗДАНО СЛАТКУ ЛУБЕНИЦУ? Искусни узгајивач каже да заборавите на куцкање и открива ОВО ЈЕ ПРАВИ НАЧИН ДА ИЗАБЕРЕТЕ НАЈСЛАЂУ
Лубенице освежавају не само тело, већ и душу – охлађене кришке постале су синоним за сезонско уживање, роштиље, пикнике и плаже.
Али колико год да их волимо, мало ко са потпуном сигурношћу зна како да изабере праву – ону која није без укуса, нити воденаста, већ слатка, сочна и зрела баш како треба. Пијаце и супермаркети су пуни различитих лубеница, али изглед често вара. Ударање, куцање и слушање „шупљег звука“ постали су фолклор, али колико су заправо корисни?
Старијег узгајивача из Србије, кога његови сусељани зову деда Живан, има једноставан, али поуздан трик који користи деценијама и који преноси са генерације на генерацију.
– Заборавите на куцање – каже – права мера је оно што видите испод лубенице.
Наиме, сваки пут када тражи најзрелију, деда Живан гледа искључиво на место на кори – тачније, део лубенице који је био у контакту са земљом док је расла.
Ако је та мрља изразито жута или светло жута, то је знак да је лубеница провела довољно времена на сунцу и да је потпуно зрела. Тамне или скоро беле мрље, каже он, знак су да је убрана прерано и да неће бити посебно слатка.
Поред боје мрље, деда Живан препоручује још један трик – подигните лубеницу. Ако је тежа него што изгледа, велика је вероватноћа да је пуна сока, што значи да је свежа и сочна.
– Не дозволите да вас тежина обесхрабри – смеје се – што тежа то боља. Лакше лубенице имају тенденцију да буду пуне ваздуха, а не укуса.
На крају, додаје да не треба увек бирати највећу лубеницу. Средње величине, правилног облика, са изразитом жутом мрљом и добре тежине – то су, по његовом искуству, најпоузданији знаци да у руци држите праву летњу посластицу.
(Espreso.co.rs)