Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE RECEPT ZA NAJMEKŠE POGAČICE KOJE STE IKADA PROBALI Mirišu na detinjstvo, a tope se u ustima

27.06.2025. 08:38 08:54
Piše:
Izvor:
stvarukusa.mondo.rs/Dnevnik
1
Foto: Canva/ Ilustracija

Ove pogačice sa jogurtom savršene su za doručak, užinu ili uz šolju čaja.

Sastojci:

500 g mekog brašna
90 g šećera
16 g svežeg kvasca
170 ml mleka
1 jaje
190 ml jogurta
80 g putera (omekšalog)
Nekoliko kapi vanilin ekstrakta

Za premazivanje:

1 jaje malo mleka

Za dekoraciju:

Šećer u prahu

Priprema:

Ako volite meka, blago slatka peciva koja mirišu na dom i jutarnju kafu – ove pogačice sa jogurtom su prava stvar. Testo se lako zamesi, prelepo naraste i peče se bez mnogo muke. Gotove pogačice su vazdušaste, blago slatke i prelivene mirisnim šećerom u prahu.

Savet:
Za posebno mekane pogačice, koristite sobnu temperaturu sastojaka i nemojte dodavati previše brašna prilikom mešenja – testo treba da ostane blago lepljivo, ali elastično.

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i izmrvljeni kvasac. Dodajte mleko, jaje i jogurt, pa izmešajte varjačom. Postepeno dodajte puter i mesite rukom dok ne dobijete kompaktno testo. Na kraju dodajte vanilin ekstrakt i ostatak putera, pa nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste 2 sata, dok se ne udvostruči. Kada naraste, blago izduvajte testo i isecite ga na jednake delove. Oblikujte loptice i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmore još 30 minuta.

Premažite pogačice umućenim jajetom s mlekom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok lepo ne porumene. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

stvarukusa.mondo.rs

Izvor:
stvarukusa.mondo.rs/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar