OVO JE RECEPT ZA NAJMEKŠE POGAČICE KOJE STE IKADA PROBALI Mirišu na detinjstvo, a tope se u ustima
Ove pogačice sa jogurtom savršene su za doručak, užinu ili uz šolju čaja.
Sastojci:
500 g mekog brašna
90 g šećera
16 g svežeg kvasca
170 ml mleka
1 jaje
190 ml jogurta
80 g putera (omekšalog)
Nekoliko kapi vanilin ekstrakta
Za premazivanje:
1 jaje malo mleka
Za dekoraciju:
Šećer u prahu
Priprema:
Ako volite meka, blago slatka peciva koja mirišu na dom i jutarnju kafu – ove pogačice sa jogurtom su prava stvar. Testo se lako zamesi, prelepo naraste i peče se bez mnogo muke. Gotove pogačice su vazdušaste, blago slatke i prelivene mirisnim šećerom u prahu.
Savet:
Za posebno mekane pogačice, koristite sobnu temperaturu sastojaka i nemojte dodavati previše brašna prilikom mešenja – testo treba da ostane blago lepljivo, ali elastično.
U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i izmrvljeni kvasac. Dodajte mleko, jaje i jogurt, pa izmešajte varjačom. Postepeno dodajte puter i mesite rukom dok ne dobijete kompaktno testo. Na kraju dodajte vanilin ekstrakt i ostatak putera, pa nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste 2 sata, dok se ne udvostruči. Kada naraste, blago izduvajte testo i isecite ga na jednake delove. Oblikujte loptice i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmore još 30 minuta.
Premažite pogačice umućenim jajetom s mlekom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok lepo ne porumene. Ohladite i pospite šećerom u prahu.