scattered clouds
31°C
27.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2049
usd
100.2951
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА НАЈМЕКШЕ ПОГАЧИЦЕ КОЈЕ СТЕ ИКАДА ПРОБАЛИ Миришу на детињство, а топе се у устима

27.06.2025. 08:38 08:54
Пише:
Извор:
stvarukusa.mondo.rs/Dnevnik
1
Фото: Canva/ Ilustracija

Ове погачице са јогуртом савршене су за доручак, ужину или уз шољу чаја.

Састојци:

500 г меког брашна
90 г шећера
16 г свежег квасца
170 мл млека
1 јаје
190 мл јогурта
80 г путера (омекшалог)
Неколико капи ванилин екстракта

За премазивање:

1 јаје + мало млека

За декорацију:

Шећер у праху

Припрема:

Ако волите мека, благо слатка пецива која миришу на дом и јутарњу кафу – ове погачице са јогуртом су права ствар. Тесто се лако замеси, прелепо нарасте и пече се без много муке. Готове погачице су ваздушасте, благо слатке и преливене мирисним шећером у праху.

Савет:
За посебно мекане погачице, користите собну температуру састојака и немојте додавати превише брашна приликом мешења – тесто треба да остане благо лепљиво, али еластично.

У великој чинији помешајте брашно, шећер и измрвљени квасац. Додајте млеко, јаје и јогурт, па измешајте варјачом. Постепено додајте путер и месите руком док не добијете компактно тесто. На крају додајте ванилин екстракт и остатак путера, па наставите да месите док тесто не постане глатко и еластично. Покријте провидном фолијом и оставите да нарасте 2 сата, док се не удвостручи. Када нарасте, благо издувајте тесто и исеците га на једнаке делове. Обликујте лоптице и поређајте их у плех обложен папиром за печење. Покријте крпом и оставите да одморе још 30 минута.

Премажите погачице умућеним јајетом с млеком. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 25 минута, док лепо не порумене. Охладите и поспите шећером у праху.

stvarukusa.mondo.rs

Извор:
stvarukusa.mondo.rs/Dnevnik
Пише:
Пошаљите коментар