ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА НАЈМЕКШЕ ПОГАЧИЦЕ КОЈЕ СТЕ ИКАДА ПРОБАЛИ Миришу на детињство, а топе се у устима
Ове погачице са јогуртом савршене су за доручак, ужину или уз шољу чаја.
Састојци:
500 г меког брашна
90 г шећера
16 г свежег квасца
170 мл млека
1 јаје
190 мл јогурта
80 г путера (омекшалог)
Неколико капи ванилин екстракта
За премазивање:
1 јаје + мало млека
За декорацију:
Шећер у праху
Припрема:
Ако волите мека, благо слатка пецива која миришу на дом и јутарњу кафу – ове погачице са јогуртом су права ствар. Тесто се лако замеси, прелепо нарасте и пече се без много муке. Готове погачице су ваздушасте, благо слатке и преливене мирисним шећером у праху.
Савет:
За посебно мекане погачице, користите собну температуру састојака и немојте додавати превише брашна приликом мешења – тесто треба да остане благо лепљиво, али еластично.
У великој чинији помешајте брашно, шећер и измрвљени квасац. Додајте млеко, јаје и јогурт, па измешајте варјачом. Постепено додајте путер и месите руком док не добијете компактно тесто. На крају додајте ванилин екстракт и остатак путера, па наставите да месите док тесто не постане глатко и еластично. Покријте провидном фолијом и оставите да нарасте 2 сата, док се не удвостручи. Када нарасте, благо издувајте тесто и исеците га на једнаке делове. Обликујте лоптице и поређајте их у плех обложен папиром за печење. Покријте крпом и оставите да одморе још 30 минута.
Премажите погачице умућеним јајетом с млеком. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 25 минута, док лепо не порумене. Охладите и поспите шећером у праху.