Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJTRAŽENIJA RIBA U GRČKOJ I HRVATSKOJ!

AKO JE UGLEDATE NA MENIJU, NARUČITE JE BEZ DVOUMLJENJA! Zdrava, BEZ ŽIVE i gotovo bez kostiju - a ukus joj je FANTASTIČAN!

11.07.2025. 21:03 21:12
Piše:
Izvor:
Mondo
da
Foto: freepik, ilustracija

Ako letujete u Grčkoj ili Hrvatskoj, obavezno probajte razne ribe i morske plodove po kojima su ovi regioni poznati.

Odmor u Hrvatskoj podrazumeva i odličnu kuhinju. Jedna od najboljih riba koju možete da pojedete u Hrvatskoj je orada. Možete da je naručite u gotovo svakom restoranu i to obavezno uradite, jer je ne samo da je ukusna, već je i vrlo zdrava!

Šta je orada?

Orada je morska riba koja se lovi u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu. Veoma je popularna u zemljama poput Grčke, Turske i Hrvatske. Spada u srednje velike ribe i može da naraste do 70 cm. Posebno se ceni zbog svog čvrstog, belog mesa prijatnog ukusa i male količine kostiju. Najčešće se priprema cela, a najbolje je kada se peče u rerni ili na roštilju. Tada zadržava svoj prirodni miris i ukus. Orada spada u ribe sa niskim sadržajem žive, što znači da je bezbedna za konzumaciju i kod dece, trudnica i starijih osoba.

da
Foto: freepik, ilustracija

Zdravstvene prednosti orade

Orada nije samo ukusna, već je i izuzetno korisna za zdravlje. Spada u posne ribe, pa je niskokalorična - oko 120 kalorija na 100 grama, sa samo 5,5 grama masti i čak 16 grama proteina. Zbog toga je idealna za sve koji vode računa o ishrani i liniji.

Uprkos tome što je posna, orada je bogata nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6. Ove masnoće su izuzetno važne za kardiovaskularni sistem. Pomažu u prevenciji povišenog pritiska, ateroskleroze i srčanih bolesti. Preporučuje se da se ovakve ribe nađu na tanjiru barem dva puta nedeljno.

Redovna konzumacija može da snizi holesterol i krvni pritisak, a zdrave masnoće pozitivno utiču i na rad mozga i nervnog sistema. Orada je takođe bogat izvor vitamina i minerala, posebno vitamina B grupe (važnih za nerve), ali i vitamina D. Sadrži i magnezijum, fosfor, gvožđe, kalijum i selen.

Kako se priprema orada?

U Hrvatskoj se orada najčešće služi sa roštilja, prelivena maslinovim uljem i posuta morskom solju. Tako jednostavna priprema omogućava da se u potpunosti oseti njen prirodni ukus. Obično se servira uz blitvu sa krompirom, kombinaciju koju svakako treba uzimati tokom odmora.

Izvor:
Mondo
Piše:
Pošaljite komentar