НАЈТРАЖЕНИЈА РИБА У ГРЧКОЈ И ХРВАТСКОЈ!
АКО ЈЕ УГЛЕДАТЕ НА МЕНИЈУ, НАРУЧИТЕ ЈЕ БЕЗ ДВОУМЉЕЊА! Здрава, БЕЗ ЖИВЕ и готово без костију - а укус јој је ФАНТАСТИЧАН!
Ако летујете у Грчкој или Хрватској, обавезно пробајте разне рибе и морске плодове по којима су ови региони познати.
Одмор у Хрватској подразумева и одличну кухињу. Једна од најбољих риба коју можете да поједете у Хрватској је орада. Можете да је наручите у готово сваком ресторану и то обавезно урадите, јер је не само да је укусна, већ је и врло здрава!
Шта је орада?
Орада је морска риба која се лови у Средоземном мору и Атлантском океану. Веома је популарна у земљама попут Грчке, Турске и Хрватске. Спада у средње велике рибе и може да нарасте до 70 цм. Посебно се цени због свог чврстог, белог меса пријатног укуса и мале количине костију. Најчешће се припрема цела, а најбоље је када се пече у рерни или на роштиљу. Тада задржава свој природни мирис и укус. Орада спада у рибе са ниским садржајем живе, што значи да је безбедна за конзумацију и код деце, трудница и старијих особа.
Здравствене предности ораде
Орада није само укусна, већ је и изузетно корисна за здравље. Спада у посне рибе, па је нискокалорична - око 120 калорија на 100 грама, са само 5,5 грама масти и чак 16 грама протеина. Због тога је идеална за све који воде рачуна о исхрани и линији.
Упркос томе што је посна, орада је богата незасићеним масним киселинама, укључујући омега-3 и омега-6. Ове масноће су изузетно важне за кардиоваскуларни систем. Помажу у превенцији повишеног притиска, атеросклерозе и срчаних болести. Препоручује се да се овакве рибе нађу на тањиру барем два пута недељно.
Редовна конзумација може да снизи холестерол и крвни притисак, а здраве масноће позитивно утичу и на рад мозга и нервног система. Орада је такође богат извор витамина и минерала, посебно витамина Б групе (важних за нерве), али и витамина Д. Садржи и магнезијум, фосфор, гвожђе, калијум и селен.
Како се припрема орада?
У Хрватској се орада најчешће служи са роштиља, преливена маслиновим уљем и посута морском сољу. Тако једноставна припрема омогућава да се у потпуности осети њен природни укус. Обично се сервира уз блитву са кромпиром, комбинацију коју свакако треба узимати током одмора.