Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ne zanemarujte ovih 6 namirnica!

OVAKO SE LEPO I ZDRAVO STARI! Ljudi koji posle 60. izgledaju mlado i osećaju se bolje, a OVO je njihova tajna

18.07.2025. 21:37 21:47
Piše:
Izvor:
Informer.rs/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Redovnim unosom voća, doprinosite boljem pamćenju, snažnijem imunitetu i zdravijem telu.

Starenje ne mora da znači gubitak energije i vitalnosti. Naprotiv, uz pravilnu ishranu, posebno uz dovoljan unos određenog voća, možete značajno doprineti očuvanju zdravlja, jačanju imuniteta i usporavanju procesa starenja.

Evo kojih 6 vrsta voća bi svaka osoba starija od 60 godina trebalo češće da konzumira.

Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline)

Bobičasto voće je izuzetno bogato antioksidansima, naročito flavonoidima, koji štite mozak i poboljšavaju pamćenje.

Takođe pomaže u borbi protiv upalnih procesa u telu i podržava zdravlje srca.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska i zdravlje mišića.

Lako se vare i obezbeđuju stabilan izvor energije, posebno korisno za osobe koje uzimaju lekove koji smanjuju nivo kalijuma u organizmu.

Citrusi (narandže, grejp, limun)

Citrusno voće je prepuno vitamina C, koji jača imuni sistem, podstiče stvaranje kolagena i poboljšava apsorpciju gvožđa. Takođe doprinosi zdravlju kože i krvnih sudova.

da
Foto: freepik, ilustracija

Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima (posebno kada se jedu sa korom), što pomaže varenju i snižavanju holesterola. Osim toga, sadrže polifenole – moćne antioksidanse koji štite ćelije od oksidativnog stresa.

Avokado

Iako ga mnogi smatraju povrćem, avokado je zapravo voće. Sadrži zdrave masti, vlakna, kalijum i vitamin E. Podržava zdravlje mozga, srca i kože, i odličan je dodatak svakodnevnoj ishrani.

Suvo voće (suve šljive, smokve, suve kajsije)

Umeren unos suvog voća može pomoći varenju (posebno suve šljive), a ujedno je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Idealan je međuobrok koji daje energiju bez dodatka rafinisanog šećera.

Voće nije samo ukusan dodatak obrocima, ono može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja nakon šezdesete. 

Izvor:
Informer.rs/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar