ŽEGA PRAVI VELIKE PROBLEME STOČARIMA Dragan iz čačanskog sela Mršinci teško izdržava, a ovako brine o kozama i ovcama tokom toplotnog udara (FOTO)
ČAČAK: Uprkos toplotnim izazovima, na ovom gazdinstvu za potrebe restorana, sve se radi po prirodnom receptu, a šišanje ovaca po vrućini je češće i ishrana drugačija
Tropski talas ljulja Srbiju, a osim ljudima jako teško je i životinjama. Kako životinje podnose letnju žegu i sušni period, najbolje znaju domaćini Glođevići iz čačanskog sela Mršinci, koji već godinama pored primarnog posla gaje stado ovaca i koza.
- Iako suša čini svoje i negativno utiče na poljoprivredu, nalazimo način da ih adekvatno uzgajamo. Sve manje ima zelene hrane, trenutno ih hranimo gotovom hranom koju smo pripremili u proleće. Neophodno je da im dajemo po malo, ne smemo mnogo da ih gojimo zbog vrućina”, kaže za RINU domaćin Nenad Glođević.
Na njegovom imanju, na sreću, problema sa vodom nema.
- Imamo bunarsku vodu, pa o tome ne brinemo. Što se tiče tropskih temperatura, redovno šišamo ovce. Najbolje je šišati dva puta godišnje, jer ako se šišaju samo jednom, gube na kilaži. Primetio sam da bolje napreduju i lakše podnose vrućinu kada su dva puta šišane”, objašnjava Glođević.
Leti više koristi seno nego kukuruz.
- Zbog vrućine životinje više piju vodu, goje se i može doći do uginuća ako se pretera sa hranom. I koze i ovce držimo zajedno — ovce su osetljivije, a koze im pomažu jer ih štite od šapa. Sada su koze već počele i da brste, jer je sve manje zelene hrane. Moj savet onima koji nemaju mnogo iskustva je da pričuvaju hranu, jer se nikad ne zna kako će godina ispasti”, poručuje domaćin.
Uprkos izazovima, na ovom gazdinstvu se sve radi po prirodnom receptu.
„Za potrebe našeg restorana sve uzgajamo zdravo i prirodno, da naši gosti jedu kvalitetnu hranu, zaključuje Glođević.
RINA