ZDRAVO, SLATKO I BRZO!
ARAPSKI KOLAČ BEZ ŠEĆERA I BRAŠNA! Slatkiš koji možete jesti do mile volje bez griže savesti
Ukoliko ste na dijeti ne brinite, jer čak i u tom slučaju možete da jedete ovaj slatkiš
Poslednjih decenija sve češće nailazimo na dezerte koji se spremaju bez šećera, brašna i masnoća koje nas čine gojaznima i zbog kojih posle moramo na dijetu.
Jedan od njih je i arapski kolač, čuvena zdrava poslastica koja se brzo i lako sprema, nema mnogo kalorija, a užitak je takav da ćete ga praviti svake nedelje.
Za njegovu pripremu vam treba nekoliko jednostavnih sastojaka i malo vremena, pa izvolite.
Sastojci:
• 120 g ovsenih pahuljica
• 200 ml toplog mleka
• 2 jajeta
• 2 banane
• kašičica ekstrakta vanile (ili 1 kesica vanilinog šećera)
• 40 g kakao praha
• kašičica praška za pecivo
• orasi za posipanje
• čokoladne mrvice za posipanje
• 100 grama čokolade
• 40 ml mleka
Priprema:
Sipajte ovsene pahuljice u činiju, pa prelijte toplim mlekom i ostavite na 10 minuta.
Potom u drugu osudu razbijte jaja, pa dodajte pasirane banane. Ubacite i vanilin šećer, pa sve dobro umutite žicom. Dodajte kakao prah i prašak za pecivo, pa dobro promešajte da se sjedini. Sipajte ovsene pahuljice potopljene u mleko (sve s mlekom), pa promešajte.
Sipajte u kalup za pečenje, podmazan ili obložen pek-papirom, pa pospite seckanim oracima i čokoladnim mrvicama, rendanom čokoladim ili nečim sličnim.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta.
Kad bude gotovo, sitno iseckajte čokoladu, pa je otopite u 40 ml proključalog mleka uz mešanje i time prelijte kolač.