"BELA PAHULJA" JE BIO OMILJENI KOLAČ JOVANKE BROZ Kremast i mirisan, a ne morate biti poslastičar da biste ga napravili
Kolač „Bela pahulja“ lagan je, kremast i mirisan desert koji je, prema pričama bio omiljena poslastica Jovanke Broz.
Postoji priča da se na svečanim trpezama nekada rado služio upravo ovaj kolač - lagan, kremast i nenametljivo sladak. Njegova jednostavna kombinacija bele korice, nežnog fila i mirisa ruma osvoji svakoga ko ga proba.
Sastojci:
Za koru
7 belanaca
1 celo jaje
7 kašika šećera
7 kašika brašna
3 kašike mlake vode
Za fil:
7 žumanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika gustina
800 ml mleka
250 g margarina
Za preliv kore:
100 ml mleka
1-2 kašike ruma
Za dekoraciju:
šlag
rendana crna čokolada
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno celo jaje, pa umešajte brašno i mlaku vodu. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok korica ne porumeni.
Za fil umutite žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom, pa postepeno dodajte hladno mleko. Kuvajte uz mešanje dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa dodajte penasto umućen margarin i sjedinite.
Pečenu koru polako prelijte mlekom pomešanim s rumom da omekša. Preko nanesite fil, zatim umućen šlag i na kraju pospite rendanom čokoladom.
Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne pre sečenja.