Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DOK SE SELJACI MUČE DA PREŽIVE, TRGOVCI PUNE DŽEPOVE NA KROMPIRU „Mi ga odgajamo iz semena, a oni samo spakuju u gajbice ili kese”, ogorčen je poljoprivrednik iz Zablaća

02.09.2025. 14:30 14:34
Piše:
Izvor:
RINA
кромпир
Foto: RINA

Koliko je bilo neophodno ograničiti trgovačke marže, najbolje pokazuje primer domaćeg krompira. Dok poljoprivrednici kilogram krompira proizvedu za 35 do 40 dinara, u marketima se on prodaje i do tri puta skuplje – za 100-110 dinara.

Srbija poslednjih godina redovno uvozi više od 40.000 tona konzumnog i industrijskog krompira iz zemalja Zapadne Evrope. Iako su uslovi proizvodnje u inostranstvu znatno povoljniji i prinosi veći, domaći proizvođači upozoravaju da tržište postaje sve nepravednije.

Dejan Vučković iz čačanskog sela Zablaće obrađuje 15 hektara pod krompirom i, kako kaže, prinos i kvalitet su vrhunski, ali cena je daleko ispod očekivane.

Svi smo se nadali bar 50 centi po kilogramu, a cena je svega 30. Mi ga proizvedemo za 35-40 dinara, a u marketima ga prodaju za 100-110. To je bezobrazluk. Objasnite mi ko je ovde lud. Mi ga prozvedemo iz semenke, a oni ga stave samo u gajbicu i kesu i zarade duplo više nego mi. Voleo bih samo neko to da mi objasni, gde je logika, koja je tu matematika kaže za RINU Vučković.

кромпир
Foto: RINA

On naglašava da bi država morala da uvede strožu kontrolu otkupljivača i trgovačkih lanaca, jer trenutna praksa uništava proizvođače.

Pored previsokih trgovačkih marži, problem je i konkurencija uvoznog krompira.

Krompir u Srbiju stiže iz Francuske, Nemačke, Holandije, Poljske i Belorusije, gde se prinosi kreću i do 70 tona po hektaru, dok domaći retko prelaze 40 tona. Zbog toga je površina pod krompirom u Srbiji pala na svega 22.000 hektara, što je duplo manje nego pre deceniju rekao je Drago Milošević, profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Stručnjaci i proizvođači traže pomoć od države, pre svega u vidu uvođenje prelevmana – privremenih carina na uvozni krompir dok se domaći ne proda.

Na taj način bi poljoprivrednici mogli da pokriju bar deo troškova i obezbede setvu za narednu godinu, a time se čuva i opstanak sela ističe Milošević.

Za sada, međutim, dok je domaćima preskup, a proizvođačima previše jeftin, najviše će profitirati – trgovci.

Izvor:
RINA
Piše:
Pošaljite komentar
TARAŠKI KROMPIR STIGAO NA PIJACE Nema mu ravnog - ko ga jednom proba, drugi i ne kupuje
krompir

TARAŠKI KROMPIR STIGAO NA PIJACE Nema mu ravnog - ko ga jednom proba, drugi i ne kupuje

25.08.2025. 09:25 09:27
KAKO JE DIVLJI HIBRID STVORIO NAŠ OMILJENI ZALOGAJ Krompiru je paradajz majka, a sve je počelo pre devet miliona godina
хибрид

KAKO JE DIVLJI HIBRID STVORIO NAŠ OMILJENI ZALOGAJ Krompiru je paradajz majka, a sve je počelo pre devet miliona godina

11.08.2025. 09:47 09:53
TRGOVCI POD LUPOM DRŽAVE Ministarstvo pomno prati sprovođenje uredbe o cenama

TRGOVCI POD LUPOM DRŽAVE Ministarstvo pomno prati sprovođenje uredbe o cenama

01.09.2025. 14:28 14:43