Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LJUDI PREKO 60 GODINA MORAJU DA JEDU ŠLJIVE Evo kako sve pomažu organizmu

04.09.2025. 17:31 17:40
Piše:
Izvor:
(Espreso/Najžena/DČ)
с
Foto: Pixabay.com/ ilustracija

Šljive su dragocena i lekovita namirnica za osobe starije od 60 godina

Stariji ljudi često imaju problema sa zatvorom i usporenom peristaltikom creva, a šljive mogu značajno pomoći. Redovna konzumacija ovog voća olakšava pražnjenje creva, poboljšava svakodnevno funkcionisanje i doprinosi boljem kvalitetu života.

Zdravstvene prednosti

Osim vlakana i vitamina C, šljive sadrže:

antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja i starenja,

kalij koji pomaže srcu i krvnim sudovima, biljne polifenole koji mogu smanjiti upale u organizmu.

– „Vlakna u šljivama stimulišu creva i omogućavaju prirodnu detoksikaciju. Pomažu kod zatvora i održavaju redovno pražnjenje, a vitamin C dodatno jača imunitet“, objašnjava doktorica Margarita Kvin.

Moguće neželjene posledice

Preterana konzumacija šljiva može izazvati:

nadutost i proliv zbog vlakana i prirodnih šećera,

nagli porast šećera kod dijabetičara, veći unos kalorija, posebno kod suvih šljiva.

Šljive su dragocena i lekovita namirnica za osobe starije od 65 godina – poboljšavaju rad creva, jačaju imunitet i doprinose opštem zdravlju. Ključ je u umerenosti: 

nekoliko svežih šljiva dnevno deluje kao prirodni lek, dok preterivanje može doneti više štete nego koristi.

 

 

 

Izvor:
(Espreso/Najžena/DČ)
Piše:
Pošaljite komentar